Припинення транзиту газу через Україну завдасть шкоди Угорщині – МЗС країни

Сіярто (праворуч) провів переговори з Лавровим (ліворуч) у Будапешті
Фото: MFA Russia / Twitter
Припинення транзиту газу територією України негативно позначиться на Угорщині. Про це 24 серпня в Будапешті на пресконференції за підсумками переговорів із главою МЗС РФ Сергієм Лавровим заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто. Захід транслювали у Facebook російського зовнішньополітичного відомства.

"Якщо можна постачати газ через "Північний потік – 2", то я не розумію, чому не можна постачати його через південно-східний напрямок... Угорщина розглядає це питання зі стратегічного погляду, бо якщо не буде транзиту газу через Україну, то це завдасть шкоди", – сказав Сіярто.

Контекст:

"Нафтогаз" і російський "Газпром" 30 грудня 2019 року підписали контракт на транзит газу на п'ять років. Мінімально гарантоване прокачування за новою угодою "качай або плати" становить 65 млрд м&³3; газу в перший рік і по 40 млрд м&³3; у наступні чотири. Президент України Володимир Зеленський зазначав, що в межах п'ятирічного контракту щодо транзиту газу Україна отримає більше ніж $7 млрд.

2020 року через територію України в Євросоюз було транспортовано 55,8 млрд м&³3; російського газу – це найнижчий показник за сім років, повідомляли 2 січня 2021 року в ТОВ "Оператор ГТС України".

Німеччина і США 21 липня заявили, що уклали угоду щодо газопроводу "Північний потік – 2", який має зв'язати Росію з Німеччиною дном Балтійського моря. Згідно з угодою, транзит через Україну після введення в дію газопроводу має бути продовжено на 10 років.

Президент РФ Володимир Путін говорив 21 серпня, що Росія продовжить транзит газу через українську газотранспортну систему і після 2024 року, якщо будуть контракти на його постачання в Європу.