У Пентагоні заявили, що Росії не вдалося знищити жодної РСЗВ HIMARS в Україні – ЗМІ

США передали Україні 20 високомобільних РСЗВ HIMARS
Фото: EPA
США після повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого передали Україні 20 високомобільних реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) HIMARS, які змінили ситуацію на фронті.

Про це 4 листопада написало Politico.

Росії не вдалося знищити жодної з пускових установок HIMARS, повідомив високопосадовець міністерства оборони США, який попросив не називати його імені, підкреслило видання.

За словами представника Пентагону, Україна, як і раніше, потребує більшої кількості артилерії, оскільки темпи витрат боєприпасів у війні високі – щодня ЗСУ випускають 4–7 тис. артилерійських снарядів, а Росія – 20 тис.

Посадовець зазначив, що битва за Херсон може завершитися протягом "найближчих двох-трьох тижнів". Але навесні бойові дії в Україні стануть лише жорсткішими, прогнозує представник Пентагону.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

За даними на сайті Пентагону, США станом на 14 жовтня зобов'язалися надати Україні 38 HIMARS. Breaking Defens пояснює, що до цієї кількості входять 18 HIMARS, які США виділили в межах Ініціативи сприяння безпеці України (це програма USAI, спрямована на тривалу перспективу). У Пентагоні заявляли, що їхнє виробництво і постачання потребуватиме кількох років.

Після отримання від західних партнерів сучасної зброї, зокрема американських РСЗВ M270 і HIMARS, ЗСУ знищили низку складів боєприпасів загарбників на тимчасово окупованій території, а також казарми, де розміщувалися російські військові.

Міністр оборони України Олексій Резніков упевнений, що західні партнери, переконавшись у точності використання Україною ракетних систем HIMARS, нададуть ЗСУ боєприпаси для стрільби із цих систем на 300 км. За його словами, Україні потрібно щонайменше 50 систем HIMARS і M270, щоб ефективно стримувати ворога.

16 серпня Резніков висловив сподівання, що у США ухвалять політичне рішення про надання Україні далекобійних ракет ATACMS (до 300 км). У Пентагоні заявили наприкінці жовтня, що ЗСУ здатні вразити потрібні їм цілі за допомогою снарядів GMLRS (до 80 км) для РСЗВ HIMARS.