Сенат США провів процедурне голосування щодо надання допомоги Україні

У Сенаті США відбулося процедурне голосування щодо законопроєкту, який передбачає виділення допомоги Україні
Фото: depositphotos.com

Сенат США 11 лютого проголосував за подолання останньої процедурної перешкоди і наблизив остаточне голосування за законопроєкт про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню. Про це повідомляє Reuters.

За остаточне голосування висловилося 67 сенаторів, 27 були проти. Сенат переніс остаточне голосування щодо ухвалення документа на найближчі дні.

Напередодні голосування лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл дорікнув тим, хто, за його словами, ігноруватиме глобальні інтереси США, "оплакуватиме американське лідерство" і "шкодуватиме про міжнародні зобов'язання".

Законопроєкт підтримало 18 республіканців, незважаючи на те, що основний кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп розкритикував його і заявив, що іноземну допомогу мають надавати у формі кредиту.

За словами помічників Сенату, остаточне голосування може відбутися 14 лютого.

Контекст:

20 жовтня 2023 року президент США Джо Байден подав запит до Конгресу на додаткове фінансування на суму приблизно $106 млрд. Воно, зокрема, передбачало допомогу Україні ($61,4 млрд, найбільший пакет) та Ізраїлю ($14,3 млрд), а також надання коштів на безпеку південного кордону США.

Розгляд документа заблокували представники Республіканської партії, які наполягають на посиленні заходів контролю за міграцією на кордоні США з Мексикою. Байден назвав політичним шантажем відмову республіканців підтримати законопроєкт, зазначивши, що "ставки надто високі, а наслідки надто значні".

5 лютого Сенат США презентував новий двопартійний законопроєкт, який також охоплює допомогу Україні та Ізраїлю й захист кордонів США. Експрезидент США Дональд Трамп закликав республіканців саботувати двопартійну угоду в Сенаті. Він заявив, що США потрібен окремий законопроєкт про кордони й імміграцію і він не має бути прив'язаним до іноземної допомоги в жодному вигляді. Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл заявив, що в цього законопроєкту "реальних шансів немає".

8 лютого Сенат США підтримав на процедурному голосуванні законопроєкт про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню без угоди про міграцію та кордони.