"Серцю не накажеш". Назарбаєв розповів, як завів коханку, яка стала його дружиною "за мусульманським звичаєм"

Назарбаєв написав, що з дружиною Сарою в нього була "душевна самотність"
Фото: ЕРА

Перший президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв у своїй книжці спогадів "Моє життя" зізнався, що в нього була друга сім’я. Уривки з книжки, яка має днями з'явитися в магазинах, опублікувало Orda.kz 29 листопада.

Видання зазначає, що Назарбаєв уперше публічно розповів про Асель Ісабаєву, з якою жив тоді, коли був одружений із Сарою Конакаєвою (дівоче прізвище), і про двох їхніх з Ісабаєвою синів.

З Конакаєвою Назарбаєв розписався 1962 року, чоловіком Ісабаєвої "за мусульманським звичаєм" він став приблизно у 2000-ні (точного року в опублікованому уривку не вказано).

"Якось мені випала дорога в Талдикорган. [...] Дівчина, яка піднесла мені квіти в аеропорту, була приголомшливо красивою. Я надовго запам'ятав і потім часто згадував світлолицю красуню з палким поглядом і витонченою фігурою. [...] Минув деякий час. Образ тієї гарної дівчини [...] знову і знову виникав у моїй пам'яті", – написав перший президент Казахстану.

Він зазначив, що якось побачив фото переможниці конкурсу "Міс Казахстану" і впізнав у ній ту дівчину з квітами й розшукав її.

"Наше знайомство переросло у взаємну симпатію, а симпатія – у зближення. Поступово ми почали зустрічатися. І в зовнішності, і в думках Асель я побачив багато якостей, які шукав. А головне – я позбувся душевної самотності, яка тяглася роками. Не стану затягувати розповідь. Ми одружилися за мусульманським звичаєм. Асель подарувала мені двох дітей – двох славних синів. У 2005 році народився Тауман, а 2008 року з'явився на світ Байкен", – повідомив Назарбаєв.

За його словами, до дружини Сари (з нею в експрезидента троє спільних дітей) він "усе життя ставився з удячністю й турботою".

"У той поворотний момент моєї долі вона зрозуміла і пробачила мені. Коли після народження Таумана я приїхав до Алмати, зізнався їй і розповів усе як є, ця представниця шанованої династії знову виявила шляхетність. "Немовля – ангел. Нехай дитина буде щасливою", – описав те, що відбувалося, експрезидент.

Він заявив у книжці, що "виклав усю правду".

"Що ви на це скажете – справа ваша. Це життя. Є одна незаперечна істина. Істина про те, що серцю не накажеш", – виправдався Назарбаєв.

Контекст:

Назарбаєв був незмінним президентом Казахстану протягом п'яти президентських строків – із квітня 1990 року до відставки в березні 2019 року.

За даними міжнародної правозахисної організації Amnesty International, за Назарбаєва права на свободу висловлення думок і зборів у Казахстані "постійно зазнавали нападок", у країні застосовували тортури та інші види жорстокого поводження.

Під час протестів у Казахстані в січні 2022 року однією з вимог мітингувальників було повне усунення Назарбаєва з влади. Після протестів Назарбаєв покинув кілька високих постів – голови Ради безпеки та голови керівної партії "Нур Отан". Крім того, столицю країни Нур-Султан, названу так 2019 року на честь Назарбаєва, перейменували назад на Астану.

У червні 2022 року в Казахстані відбувся референдум щодо внесення поправок до конституції, які реформували систему влади у країні й позбавили Назарбаєва особливого статусу. У підсумку в Казахстані визнали неконституційним закон про єлбаси ("батька нації"), який гарантував Назарбаєву імунітет від переслідувань і низку привілеїв.