"Ще одна обурлива спроба заглушити всі голоси опозиції". Євросоюз викликав посла Білорусі через затримання Протасевича

У ЄС заявили, що всі держави – члени союзу "рішуче засуджують" дії Мінська
Фото: depositphotos.com

Генеральний секретар Європейської служби зовнішніх дій Стефано Санніно на вимогу високого представника Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозепа Борреля викликав посла Білорусі в ЄС Олександра Міхневича. Про це 24 травня повідомляє сайт Євросоюзу.

Як написано в заяві, Міхневича викликали через примусове приземлення в Мінську літака Ryanair та подальшого затримання опозиційного білоруського журналіста, одного із засновників Telegram-каналу NЕХТА Романа Протасевича.

Білоруського посла поінформували про те, що ЄС і всі держави – члени союзу "рішуче засуджують" дії Мінська, які наразили на небезпеку пасажирів та екіпаж літака.

"Генсек Санніно переказав позицію ЄС про те, що скандальні дії білоруської влади є ще однією обурливою спробою заглушити всі голоси опозиції у країні, і висунув вимогу негайно звільнити пана Протасевича", – ідеться в повідомленні.

Контекст:

23 травня в Білорусі екстрене приземлення нібито через повідомлення про замінування здійснив літак Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса. В аеропорту Мінська провели перевірку, вибухових пристроїв не знайшли. Слідком Білорусі повідомив про порушення кримінальної справи у зв'язку з неправдивим замінуванням.

Під час повторного контролю пасажирів затримали Протасевича. Як розповіли пасажири, він запанікував, коли дізнався про приземлення літака в Мінську. А коли його почали обшуковувати й пасажири запитали в нього, що відбувається, той відповів: "Тут на мене чекає смертна кара". ЗМІ пишуть про три кримінальні статті, максимальне покарання за якими – 15 років позбавлення волі.

Telegram-канал "Пул Первого", що інформує про діяльність Олександра Лукашенка, який вважає себе президентом Білорусі, повідомляв, що за дорученням Лукашенка в небо піднімали винищувач і він мав супроводжувати пасажирський літак "до кордону з Литвою". "Розвертати і приймати" борт, який уже був біля кордону, дав команду Лукашенко нібито на прохання екіпажу, уточнює "Пул Первого".

Літак стояв в аеропорту Мінська понад шість годин. На його борту перебувало понад 100 осіб.

Вимушене приземлення літака в Мінську в Ryanair назвали "захопленням і піратством, які спонсорує держава". У компанії вважають, що в аеропорту з рейсу зійшло також кілька агентів КДБ Білорусі.

Пояснити приземлення рейсу в Мінську, відпустити всіх пасажирів або провести розслідування інциденту вимагали в низці країн, зокрема в Литві, Польщі, США, Канаді, Австрії та Німеччині.

У Міністерстві закордонних справ (МЗС) України затримання Протасевича назвали  "черговою атакою на свободу слова" з боку білоруської влади. МЗС країни вимагає негайного його звільнення.

Telegram-канали NЕХТА і NЕХТА Live, відомі тим, що висвітлювали протести проти підсумків президентських виборів 2020 року, визнали екстремістськими в Білорусі. Білоруська влада вимагала від Польщі видати Протасевича і засновника каналів Степана Путила "з урахуванням особливої суспільної небезпеки їхньої злочинної діяльності".