Словаччина не планує купувати нові партії російської вакцини "Супутник V"

Словаччина стала другою країною ЄС, де застосовують російську вакцину без схвалення ЕМА
Фото: EPA
Уряд Словаччини не планує купувати нові партії російської вакцини проти коронавірусу "Супутник V" через низький попит на цей препарат. Про це в ефірі телеканала France 24 11 червня сказав міністр закордонних справ Словаччини Іван Корчок.

За його словами, зараз у Словаччині є 200 тис. доз цієї вакцини. Вакцинуватися нею захотіло приблизно 5–6 тис. громадян країни.

Глава МЗС зазначив, що "Sputnik V" дозволений у країні до застосування, але людям відомо, що це незареєстрована вакцина. Він послався на опитування, проведене кілька місяців тому, яке продемонструвало, що частина населення Словаччини вказала, що хоче вакцинуватися тільки цією вакциною.

У Словаччині вакцинацію проти коронавірусу розпочали 26 грудня 2020 року. За даними міністерства охорони здоров'я Словаччини, станом на 13 червня щеплення тією чи іншою вакциною зробило 1,8 млн осіб, із них 1,1 млн вакциновано повністю. Населення Словаччини становить приблизно 5,5 млн осіб.

Словаччина стала другою країною ЄС, де застосовують російську вакцину без схвалення Європейського агентства лікарських засобів (ЕМА). Першою була Угорщина, яка схвалила застосування "Супутника V" і почала його використання ще в лютому. Угорщина також провела додаткові випробування препарату у своїй лабораторії, після сумнівів на адресу вакцини, висловлених у Словаччині, – місцеве видання заявило, що закуплений препарат не ідентичний тому, який схвалили в публікації авторитетного журналу The Lancet.

Контекст:

У Словаччині через закупівлю російської вакцини проти коронавірусної інфекції "Супутник V" виникла політична криза. Вона почалася 1 березня, коли тодішній прем'єр-міністр Ігор Матович і колишній міністр охорони здоров'я Марек Крайчі ("Звичайні люди") зустріли першу партію вакцини "Супутник V" в аеропорту "Кошице". "За народ" та "Свобода і солідарність" виступили проти закупівлі й висунули вимогу про відставку глави МОЗ, пригрозивши виходом із коаліції.

11 березня Крайчі звільнився, а за три дні за підсумками перемовин із членами коаліції лідерка партії "За народ" Вероніка Ремішова заявила, що бачить два виходи із ситуації, що склалася: дострокові парламентські вибори або негайна відставка Матовича і віцепрем'єра, міністра економіки Словаччини Ріхарда Суліка (представник партії "Свобода і солідарність"). Сулік подав у відставку 22 березня, за кілька днів його партія заявила про вихід із коаліції.

28 березня Матович подав у відставку для врегулювання коаліційної кризи. Її прийняла президентка країни Зузана Чапутова.

Як писало видання Pravda, 1 квітня Чапутова призначила Едуарда Хегера новим прем'єр-міністром Словаччини. Більшість членів кабінету міністрів, які працювали за Матовича, зберегла свої посади.

Вакцину "Супутник V" було зареєстровано в Росії 11 серпня 2020 року. Президент Росії Володимир Путін стверджував, що вона ефективна, формує стійкий імунітет і пройшла всі перевірки. За даними Російського фонду прямих інвестицій, станом на 5 червня цього року препарат "Супутник V" схвалили для використання у 67 країнах.

Вакцина "Супутник V" зазнала критики в науковій спільноті, оскільки її зареєстрували до проходження третьої фази клінічних випробувань. У Росії заявляли про 95-відсоткову ефективність. У журналі The Lancet опублікували інформацію про ефективність на рівні 91,6%.

EMA почала перевіряти російську вакцину проти коронавірусу 4 березня. 23 березня голова EMA Емер Кук заявляла, що агентство готується до інспектування підприємств у РФ, де виробляють "Супутник V", повідомляло видання Politico.

Єврокомісар із питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон казав в інтерв'ю, яке вийшло 19 квітня, що ЕМА має вивчити документи, подані на реєстрацію вакцини, найближчими тижнями. Якщо регулятор схвалить вакцину, вона потрапить на ринок ЄС не раніше ніж наприкінці 2021 року, вважає Бретон.