США найближчим часом можуть виділити Україні новий пакет військової допомоги на $225 млн – ЗМІ

США готують новий пакет допомоги Україні, з'ясували західні ЗМІ
Фото: Повітряні Сили ЗС України / Air Force of the Armed Forces of Ukraine / Facebook (архів)

Очікують, що США цього тижня оголосять про новий пакет військової допомоги Україні. Про це 5 червня пише Reuters із посиланням на власні джерела (матеріал доступний у закритій стрічці, його цитує The Guardian).

Інформацію про підготовку Сполученими Штатами пакету оборонної допомоги Україні підтвердив радник президента США Джо Байдена з національної безпеки Джейк Салліван 4 червня на брифінгу, аудіотрансляцію якого Білий дім вів у YouTube.

"Я думаю, що ви можете очікувати протягом наступних тижнів оголошення про подальші постачання значного потенціалу в Україну", – сказав він.

Салліван на брифінгу погодився, що Україна має отримати більше засобів протиповітряної оборони, і сказав, що США працюють у цьому напрямі.

Reuters уточнює, що йдеться про цей тиждень, і називає суму військової допомоги – $225 млн.

Про попередній, 58-й за час президентства Джо Байдена транш зброї й військової техніки вартістю $275 млн, виділений із запасів Пентагону, США оголосили 24 травня.

Контекст:

Наприкінці квітня після шестимісячного блокування Конгрес США продовжив виділення допомоги Україні. Ухвалений закон дозволяє надати підтримку на загальну суму $60,84 млрд, із яких $23,2 млрд спрямують на поповнення американських озброєнь і запасів замість наданих Україні.

Пентагон одразу виділив зі своїх запасів пакет військової допомоги на суму $1 млрд. Крім того, 26 квітня міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, що США нададуть $6 млрд у межах Ініціативи сприяння безпеці України.

10 травня США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на суму до $400 млн. У ньому, зокрема, ідеться про озброєння, яке вже є на американських складах: ракети до ЗРК Patriot, зенітні ракети Stringer, бойові машини Bradley, протитанкові комплекси Javelin.

У Білому домі заявили, що військова допомога від США допоможе Україні перейти в контрнаступ 2025 року.

США виділять додаткові $2 млрд для військової підтримки України, заявив 15 травня Блінкен під час візиту до Києва.

Про те, що допомога США за рішенням про $61 млрд тільки починає надходити в Україну, президент України Володимир Зеленський сказав в інтерв'ю The Guardian, відеозапис якого 1 червня опубліковано в його Facebook.