США почали карати за польоти до Росії американськими літаками

Авіакомпанія порушила заборону на польоти до РФ літаками виробництва США
Фото: EPA

Бюро промисловості й безпеки міністерства торгівлі США оштрафувало турецьку чартерну компанію Air Sapphire на $285 тис. за виконання щонайменше двох чартерних рейсів до Росії літаком американського виробництва Gulfstream. Про це 19 червня пише Flightglobal.

Перельоти виконали в жовтні 2023 року зі Стамбула до Тюмені й у січні 2024 року з Мальдівів до Москви. Хоча оплату на користь Air Sapphire здійснили через неросійського стороннього чартерного брокера, американське бюро стверджує, що обидва рейси контролювали російські громадяни.

За словами бюро, перевізник порушив експортний контроль за авіаційними товарами, включно з предметами розкоші, введений у зв'язку з війною Росії проти України.

Air Sapphire визнала провину в межах мирової угоди й допомагала в розслідуванні, зазначають у повідомленні.

Помічник міністра з експортного контролю Меттью Аксельрод наголосив, що не має значення, чи використовує громадянин Росії інший паспорт – наприклад, кіпрський, як було в цьому разі. Він попередив, що оператори і брокери, які сприяють поїздкам із порушенням правил, можуть заплатити за це "високу ціну".

Контекст:

Санкції проти Росії ввели у відповідь на її агресію проти України ще 2014 року. Після повномасштабного вторгнення російських військ 24 лютого 2022 року обмеження суттєво розширили.

Зокрема, США і Євросоюз заборонили здавати в лізинг і постачати запчастини до літаків, які використовують у РФ. 24 березня 2022 року авіакомпанії РФ відмовилися повернути західним лізингодавцям понад 500 літаківПрезидент РФ Володимир Путін дозволив реєструвати їх у Росії, отже, у літаків виявилася подвійна реєстраціяфактично їх відібрали у власників. Частину літаків, які належали російським авіакомпаніям на умовах лізингу, заарештували за кордоном.

За інформацією глобальної бази даних із відстеження санкцій Castellum, із кінця лютого 2022 року проти РФ ввели понад 18 тис. обмежень. Загалом із 2014 року, коли РФ окупувала Крим і частину території Донбасу, – понад 20,7 тис. Росія – найбільш підсанкційна країна у світі, вона випередила Іран, Сирію й Північну Корею.