США заявили, що обмежать військову допомогу Ізраїлю, якщо не покращиться гуманітарна ситуація в Газі

США стурбовані гуманітарною ситуацією в секторі Гази
Фото: EPA

Сполучені Штати заявили Ізраїлю, що протягом наступного місяця він має вжити заходів для покращення гуманітарної ситуації в Газі, інакше зіткнеться з імовірними обмеженнями американської військової допомоги. Про це 16 жовтня пише Reuters.

Державний секретар США Ентоні Блінкен і міністр оборони Ллойд Остін у неділю написали ізраїльським офіційним особам листа з вимогою вжити конкретних заходів для вирішення ситуації, яка погіршується, у палестинському анклаві на тлі відновлення ізраїльського наступу на півночі Гази, повідомили американські офіційні особи.

Серед згаданих заходів – дозвіл на в'їзд до Гази не менше ніж 350 вантажівок на день, встановлення пауз у бойових діях для доправлення допомоги та скасування наказів про евакуацію палестинського цивільного населення, коли в цьому немає оперативної потреби. Конкретних кроків Ізраїль має вжити протягом 30 днів.

У листі йдеться про стурбованість влади США тим, що останні дії ізраїльського уряду "сприяють прискореному погіршенню умов у Газі". Згадано обмеження, введені Ізраїлем, зокрема на комерційний імпорт, заборону більшості гуманітарних перевезень між північною та південною частинами Гази, а також "обтяжливі й надмірні" обмеження на товари, які можуть потрапити до Гази.

Ізраїльський чиновник у Вашингтоні повідомив, що листа отримали і зараз його розглядають. За його словами, Ізраїль серйозно ставиться до цього питання.

Цей лист є найчіткішим ультиматумом до уряду прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньяху з початку конфлікту в Газі, пише Reuters.

Контекст:

7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАС здійснили масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю, вторглися на територію країни, убили сотні мирних жителів і захопили заручників. Ізраїль у відповідь почав контртерористичну операцію, а потім – наземну операцію в секторі Гази.

Ізраїльський прем'єр Біньямін Нетаньяху 5 травня заявив, що, попри всі спроби Ізраїлю дійти згоди про звільнення заручників, ХАМАС висуває неприйнятні умови, на які Ізраїль не може погодитися.

13 червня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що бойовики ХАМАС запропонували численні зміни до плану про припинення вогню в секторі Гази, і деякі з пропозицій неможливі. Представник ХАМАС Усама Хамдан спростував інформацію Блінкена: Ізраїль зі схвалення США відкинув попередні ісламістські пропозиції, стверджував він.

6 липня Reuters повідомило, що ХАМАС погодився на пропозицію США про початок переговорів щодо звільнення ізраїльських заручників, відмовившись від вимоги, щоб Ізраїль до початку переговорів щодо звільнення заручників оголосив про постійне припинення вогню.

6 жовтня ЦАХАЛ заявив про початок нової наземної операції на півночі сектору Гази.