Столтенберг про вибух у Польщі: Немає жодних ознак того, що Росія готує воєнні дії проти НАТО

Столтенберг: Ми не бачимо ознак того, що це був результат навмисної атаки
Фото: ЕРА

Вибух у Польщі не означає, що Росія готує воєнні дії проти країн НАТО. Про це генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив 16 листопада на брифінгу, який транслювали на сторінці прессекретарки Альянсу Оани Лунджеску у Twitter.

За словами Столтенберга, посол Польщі на екстреному засіданні представників країн – членів НАТО поінформував союзників, що вчорашні вибухи відбулися, коли РФ завдала масованого ракетного удару по Україні.

"Але ми не бачимо ознак того, що це був результат навмисної атаки. І немає жодних ознак того, що Росія готує воєнні дії проти НАТО", – зазначив Столтенберг.

За попередньою інформацією, озвученою генсеком НАТО, причиною вибуху в Польщі була українська ракета ППО, випущена по російській. Водночас він підкреслив, що вся відповідальність за те, що сталося, – на Росії.

Контекст:

Удень 15 листопада, під час масованого ракетного обстрілу України російськими окупаційними військами, у польському селі Переводів Люблінського воєводства (за 5 км від кордону з Україною) пролунав вибух на території зернопереробного підприємства. Загинуло двоє людей. За даними ЗМІ, на території села впали дві ракети.

Спочатку розглядали дві версії події: на території Польщі впали російські ракети, які збилися з курсу, або уламки ракет, випущених українськими ППО.

Президент Польщі Анджей Дуда в ніч на 16 листопада заявляв, що поки що до кінця не зрозуміло, хто саме випустив ракету, яка впала в Переводові. "Наразі ми не маємо чітких доказів того, хто запустив ракету, ведемо розслідування. Найімовірніше, це була ракета російського виробництва, але зараз усе це розслідують", – сказав він.

16 листопада Дуда підкреслив, що відповідальною за вибух у Східній Польщі є Росія.