Трамп хоче призначити Маска в уряд США і скасувати пільги на електромобілі

Трамп хоче скасувати пільги на купівлю електроавтомобілів
Фото: EPA

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп заявив 19 серпня в інтерв'ю агентству Reuters після передвиборчого заходу в Йорку (штат Пенсильванія), що він готовий призначити американського мільярдера, акціонера низки компаній, зокрема компанії Tesla, яка випускає електромобілі, Ілона Маска на посаду в кабінеті міністрів або радника.

Трамп відповів на запитання журналіста й назвав Маска "дуже розумним хлопцем".

Також у разі свого обрання політик розгляне можливість скасування податкової пільги в розмірі $7,5 тис. на купівлю електромобілів. За його словами, податкові пільги зазвичай "не надто добра річ".

20 серпня Маск написав в X: "Я готовий служити". До твіта він додав своє фото перед кафедрою (за даними Newsweek, його згенерував штучний інтелект), на якій розміщено табличку Department of Government Efficiency ("Департамент ефективності державного управління") й абревіатуру D.O.G.E. Це відсилання до криптовалюти Dogecoin, котру Маск раніше неодноразово згадував у своїх твітах.

Newsweek зазначив, що хоча відповідь Маска на пропозицію Трампа була жартівливою, багато хто в коментарях сприйняв її серйозно.

Контекст:

Стосунки Трампа і Маска в різні роки складалися по-різному. Улітку 2022 року вони обмінялися образами: Трамп назвав бізнесмена "гівноробом", а Маск сказав, що колишньому президенту настав час "повісити капелюх на цвях" і "пливти геть", повідомило Reuters. Але вже восени того самого року Маск заявив про розблокування в Х акаунта Трампа (попередній менеджмент соцмережі вирішив заблокувати його назавжди).

Маск спочатку підтримував кандидатуру губернатора Флориди республіканця Рона Десантіса на виборах президента США, а коли той вибув із перегонів, дав зрозуміти, що тепер він підтримуватиме Трампа. За останні кілька місяців їхні стосунки стали ще ближчими, зазначив Newsweek.

У березні 2024 року Трамп зустрічався з Маском у пошуках грошей на вибори, повідомляла The New York Times. У липні Bloomberg написало, що Маск пожертвував значну суму комітету політичних дій America PAC, який фінансує передвиборчу кампанію Трампа. За даними The Wall Street Journal, бізнесмен готовий жертвувати на кампанію Трампа $45 млн щомісяця.

У серпні Маск записав із Трампом інтерв'ю. Під час бесіди Маск припустив, що він міг би працювати в комітеті, який стримує держвидатки. Трамп схвалив ідею мільярдера приєднатися до його команди, назвав Маска "чудовим економістом" і звернув увагу на його здатність "урізати бюджетні видатки". "Мені потрібен Ілон Маск! Мені потрібен хтось, у кого багато сили, сміливості й розуму", – наголосив Трамп.