Трамп відмовився від ідеї створити Партію патріотів

У Сенаті мають розглянути питання імпічменту Трампа
Фото: ЕРА
Колишній президент США Дональд Трамп хоче забезпечити республіканцям більшість у Палаті представників і в Сенаті США до 2022 року, сказав радник Трампа Джейсон Міллер.

Радник колишнього президента США Дональда Трампа Джейсон Міллер заявив, що ексглава Білого дому не планує створювати нову політичну партію. Про це повідомив американський телеканал CNN 25 січня.

Газета The Wall Street Journal 19 січня, посилаючись на поінформовані джерела, писала, що Трамп планує зберегти свій вплив після того, як покине Білий дім. Тому він запропонував створити нове політичне утворення, назвавши його Партією патріотів.

Міллер, який працював старшим радником Трампа під час його передвиборчої кампанії, сказав, що колишній президент США ясно дав зрозуміти, що його мета – забезпечити республіканцям більшість у Палаті представників і в Сенаті до 2022 року.

Інший радник на умовах анонімності повідомив CNN ввечері 24 січня, що Трамп десятиліттями говорив про створення третьої партії.

Каденція Трампа завершилася 20 січня, коли на посаду президента Сполучених Штатів вступив Джо Байден. Трамп не був на інавгурації наступника, він покинув Білий дім вертольотом. На базі морської авіації Ендрюс (штат Меріленд) відбулася коротка церемонія прощання з колишнім президентом.

Сенат США має незабаром розглянути питання імпічменту Трампу, який йому оголосила 13 січня Палата представників. Автори резолюції висунули йому одне обвинувачення – у підбурюванні до масових заворушень. Вони вважають, що Трамп зрадив довіру на посту президента і 6 січня, коли протестувальники взяли штурмом будівлю Конгресу США, "піддав серйозній небезпеці урядові інститути США, поставив під загрозу цілісність демократичної системи і перешкоджав мирному переданню влади".

Трамп став третім лідером в історії США, щодо якого було запущено процедуру імпічменту, і єдиним, кому Палата представників оголосила імпічмент двічі (уперше – 2019 року). До нього розгляд вели щодо Ендрю Джонсона і Білла Клінтона.