У Білорусі громадянам заборонили зберігати й запускати безпілотники

Лукашенко підписав указ "Про державний облік і експлуатацію цивільних безпілотних літальних апаратів" у Білорусі
Фото: president.gov.by

Олександр Лукашенко, який називає себе главою білоруської держави, 25 вересня підписав указ №297 "Про державний облік і експлуатацію цивільних безпілотних літальних апаратів", який, зокрема, забороняє громадянам республіки ввозити, зберігати, продавати, виготовляти й використовувати БПЛА, повідомляють на сайті президента Білорусі.

Згідно з текстом указу, у Білорусі заборонено використання повітряного простору цивільними безпілотниками.

Жителі Білорусі мають шість місяців, щоб продати наявні в них БПЛА організаціям або "передати їх на зберігання до уповноваженої організації, визначеної урядом". Назви організації не називають, її у тримісячний строк має визначити Рада міністрів Білорусі.

Використання цивільних дронів дозволено лише організаціям і юрособам "з метою їх підприємницької та професійної діяльності". Для цього їм потрібно дістати дозвіл у департаменту з авіації міністерства транспорту й комунікацій Білорусі.

Указ Лукашенка також передбачає створення державного обліку БПЛА.

Контекст:

22 вересня Лукашенко заявляв, що шукає варіанти, як захистити Білорусь від атаки дронів. "Бачите, як сьогодні бомблять Росію? Бачите, безпілотники літають туди-сюди. Найважче, нове питання", – наголосив політик.

За час повномасштабної війни Росії проти України безпілотники неодноразово вражали цілі на території країни-агресора. Згідно з підрахунками BBC, у 2023 році країну-агресор Росію й окуповані Росією території України атакували за допомогою безпілотників понад 190 разів. Найчастіше атак зазнавали Брянська й Білгородська області Росії, які межують з Україною, а також окупований український півострів Крим.

Наприкінці лютого 2023 року на аеродромі Мачулищі в передмісті Мінська (Білорусь) було пошкоджено російський літак далекого радіолокаційного виявлення (ДРЛВ) А-50. У Повітряних силах ЗСУ розповіли, що окупанти за допомогою літаків ДРЛВ А-50 проводять радіолокаційну розвідку території України, "сканують відпрацювання засобів ППО й виявляють місце їх знаходження, відстежують зліт, посадку й напрямки руху авіації" ЗСУ. Лукашенко стверджував, що для підриву А-50 партизани використали два безпілотники.