У Білорусі заявили, що їхній кордон оточує 32 тис. військових НАТО

Ревенко заявив, що Польща нібито мілітаризується, а Литва й Латвія готові приймати великий контингент іноземних військ
Фото: EPA (архів)

Довкола кордонів Білорусі з європейськими державами нібито перебуває 32 тис. військовослужбовців країн – членів НАТО. Про це заявив начальник департаменту міжнародного військового співробітництва міністерства оборони Білорусі Валерій Ревенко в інтерв'ю пропагандистському телеканалу "ВоенТВ", яке оприлюднили 9 вересня.

За словами Ревенка, країни Євросоюзу й далі нарощують збройні сили.

"У європейському регіоні ми вже можемо бачити до 32 тис. військовослужбовців як США, так і європейських, тобто країн – членів НАТО. Ми бачимо мілітаризацію Польщі, ми бачимо процеси, які дають змогу говорити про те, що Литва й Латвія готові приймати великий контингент іноземних військ і все це відбувається біля кордонів Республіки Білорусь", – розповів білоруський військовий.

Він додав, що Білорусь і країни Європи наразі не можуть порозумітися на шляху "до хорошого життя".

"Слово "позитив" звісно, є, але для політики, для міжнародних відносин, я б сказав, що це в нас обмежений позитив, але тенденція більш негативна", – розповів Ревенко.

Контекст:

Країна-агресор Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, зокрема з території Білорусі. Білорусь фактично надала свою територію країні-окупанту як військову базу, зокрема для завдавання по Україні ракетних і авіаударів.

Олександр Лукашенко, який називає себе президентом Білорусі, визнав, що його країна бере участь у війні Росії проти України, але нібито "нікого не вбиває й нікуди не скеровує своїх військових". У РНБО України заявили, що нелегітимний президент країни-агресора РФ Володимир Путін схиляє Лукашенка до прямої участі у воєнних діях.

25 серпня 2024 року МЗС України заявило, що збройні сили Білорусі під виглядом навчань зосереджують значну кількість особового складу, зокрема сил спеціальних операцій, озброєння й військової техніки у прикордонній смузі в Гомельській області. Київ закликав Мінськ відвести війська від державного кордону на відстань, яка перевищує дальність ураження наявних у Білорусі систем вогню. МЗС Білорусі заявило у відповідь, що офіційно не отримувало від України звернення щодо військ на кордоні.

27 серпня під час республіканської педагогічної ради Лукашенко заявив, що йому пропонують "плюнути на Росію" й "воювати з Україною" проти неї. Хто саме пропонує, він не уточнив, але згадав перед цим про Захід.