У Мюнхені осквернили могилу Бандери. На ній написали: "Нам потрібні вибори". Фото

Кіпіані вважає, що за оскверненням могили Бандери стоїть Росія, яка хоче розгойдати ситуацію в Україні
Фото: Вахтанг Кіпіані / Facebook

У Мюнхені (Німеччина) невідомі осквернили могилу лідера Організації українських націоналістів Степана Бандери. Про це 21 травня у Facebook повідомив український журналіст та історик Вахтанг Кіпіані.

На надгробний хрест невідомі вандали кілька разів за допомогою трафарету нанесли фразу українською мовою: "Нам потрібні вибори".

Кіпіані вважає, що до інциденту причетні росіяни, ймовірно, пов'язані зі спецслужбами, які вирішили здійснити провокацію, щоб "розкачати" тему необхідності президентських виборів в Україні.

"Російська гебня знову плюндрує могилу провідника ОУН Степана Бандери. Їм потрібна дестабілізація і повторення хаосу часів Української революції, коли була боротьба всіх проти всіх. Пам'ятаємо: від розбрату тоді виграли московські вбивці. І вони хочуть це повторити", – наголосив історик.

Контекст:

Чергові президентські вибори в Україні мали відбутися навесні 2024 року. Однак у ст. 19 закону України про правовий режим воєнного стану зазначено, що в умовах воєнного стану (цей режим в Україні діє із 24 лютого 2022 року) заборонено проводити президентські й парламентські вибори.

Деякі політики на Заході, зокрема сенатор США від Республіканської партії Ліндсі Грем, вважають, що 2024 року в Україні, незважаючи на російське вторгнення, мають відбутися вибори.

Зеленський відповів в інтерв'ю, опублікованому 27 серпня 2023 року, що для проведення виборів у країні 2024 року потрібно швидко внести зміни до законодавства (до Виборчого кодексу), а також Україні потрібно 5 млрд грн на вибори. Окрім того, глава держави запропонував скерувати на передову спостерігачів, щоб військові змогли проголосувати, й організувати виборчий процес за кордоном, де перебувають мільйони українців, які покинули країну через війну. "Я не хочу, щоб до влади було ставлення, що "вони тримаються". Я ні за що не тримаюся. Я б хотів провести вибори, чесно. Мені подобається це зробити, коли там потрібно – упродовж року", – зазначив Зеленський.

У грудні всі політсили, представлені у Верховній Раді України, дійшли згоди, що вибори в Україні можна провести лише після завершення воєнного стану в країні.

У листопаді Зеленський заявив, що РФ готує в Україні ІПСО "Майдан-3", щоб "посіяти розкол в українському суспільстві, створюючи хаос усередині країни, і зрештою усунути президента". Росія витратила майже $1,5 млрд на спробу перевороту "Майдан-3" в Україні, ця операція стала найдорожчою інформаційною диверсією РФ із 2014 року, повідомили 28 листопада в ГУР. 25 лютого 2024 року глава ГУР Кирило Буданов сказав, що це "максимально дорога операція для росіян, і вона вже практично провалилася".