У США учасника штурму Капітолію, який нападав на поліцейських, засудили до 20 років в'язниці

Від дій Демпсі під час штурму Капітолію постраждали і поліцейські, і учасники штурму
Фото: ЕРА (архів)

9 серпня суд у Сполучених Штатах засудив жителя штату Каліфорнія Девіда Демпсі до 20 років позбавлення волі у справі про штурм Капітолію в січні 2021 року. Про це 10 серпня повідомляє Associated Press.

Агентство зазначає, що прокуратура просила для Демпсі, колишнього будівельника і працівника ресторану, позбавлення волі на строк 21 рік і 10 місяців, а адвокати обвинуваченого просили обмежитися строком у шість років і шість місяців.

Прокурори описали жителя штату Каліфорнія Демпсі як одного з найжорстокіших учасників штурму Капітолію.

Слідство з'ясувало, що він нападав не лише на поліцейських, поранивши щонайменше двох із них (використовував, зокрема, флагшток, балончик із газом, металевий милицю), а й на інших учасників штурму.

У момент нападу на поліцію в будівлі Капітолію Демпсі був одягнений у тактичний жилет, шолом і гетру з американським прапором, яка закривала його обличчя.

Демпсі заарештували в серпні 2021 року. У січні 2024 року він визнав себе винним у нападі на поліцейських із застосуванням небезпечних предметів.

Associated Press пише, що у справі про штурм Капітолію більший термін позбавлення волі, ніж Демпсі, 22 роки, отримав лише один фігурант справи, лідер правої групи Proud Boys Енріке Тарріо.

Контекст:

6 січня 2021 року на мітингу перед Білим домом на той момент президент США Дональд Трамп, який брав участь у президентських виборах і програвав їх, заявив прибічникам, що ніколи не визнає поразки і закликав іти до будівлі Конгресу, де мали оголосити переможцем виборів Джо Байдена.

Протестувальники вирушили до будівлі Конгресу США та штурмом узяли його. Унаслідок заворушень загинуло п'ятеро людей, серед них і офіцер поліції Капітолію, а у Вашингтоні через це оголошували надзвичайний стан.

Понад 1100 людей заарештували за обвинуваченнями, пов'язаними з нападом на Капітолій. Приблизно 1400 осіб дістали обвинувачення, приблизно 900 були засуджено, зазначили в Associated Press.

Судять за штурм Капітолію і самого Трампа.