У ЦАХАЛ заявили про атаку на об'єкти хуситів. ЗМІ пишуть, що це перший прямий удар Ізраїлю по Ємену

Хусити пригрозили відповісти Ізраїлю на удар
Фото: EPA

Армія оборони Ізраїлю заявила, що 20 липня завдала удару по території Ємену. Про це повідомляють на сторінці ЦАХАЛ у соцмережі Х.

"Винищувачі ЦАХАЛ нещодавно атакували військові об'єкти терористичного режиму хуситів у районі порту Ходейда в Ємені у відповідь на сотні нападів на державу Ізраїль, які сталися за останні місяці", – ідеться у повідомленні.

Військові обіцяли надати подробиці пізніше.

Times of Israel зазначає, що, мабуть, це перший випадок, коли Ізраїль завдав удару по Ємену.

Ізраїльський авіаудар по Ємену схвалив уранці 20 липня міністр оборони Йоав Галант, пише Times of Israel.

Ізраїльські удари спричинять відповідь, заявив представник хуситів Мохаммед аль-Бухайті у своєму повідомленні у соціальних мережах. "Сіоністське утворення заплатить ціну за напади на цивільні об'єкти, і ми відповімо на ескалацію ескалацією", – заявив він.

Зняті у різний час доби фото й відео, як стверджують, цієї атаки поширив пов'язаний із хуситами єменський телеканал Al-Masirah. Він заявляє, що Ізраїль атакував сховища нафти в порту.

Контекст:

19 листопада 2023 року хусити, які підтримують бойовиків палестинського терористичного угруповання ХАМАС у його війні з Ізраїлем, погрожували атакувати ізраїльські судна в Червоному морі й Баб-ель-Мандебській протоці, що поєднує Червоне море з Аравійським, повідомляв канал Al Arabiya.

Після цього стало відомо про захоплення хуситами в Червоному морі судна Galaxy Leader, яке ходить під прапором Багамських островів і прямувало з Єгипту до Індії. Зокрема, у полон потрапили українські моряки.

Повідомлення про атаки хуситів на цивільні й військові судна в Червоному морі з'являються регулярно й у 2024 році. Зокрема, 6 березня хусити в Аденській затоці атакували ракетою цивільне судно під прапором Барбадосу, унаслідок чого загинуло троє моряків, ще чотирьох було поранено.

США й Великобританія наносили удари по базах хуситів, але ті й далі атакували судна.

Як повідомляла армія оборони Ізраїлю, 19 липня хусити вдарили безпілотником по ізраїльському Тель-Авіву.