Україна будує свій аналог НАТО, поки реальний вступ неможливий – ЗМІ

Україна намагається дістати захист, поки не входить у НАТО, пишуть ЗМІ
Фото: depositphotos.com

Україні не нададуть запрошення вступити в НАТО ні під час саміту у Вашингтоні, ні найближчим часом, тому Київ створює власну мережу альянсів, котрі, як він сподівається, гарантують йому певну безпеку від Росії. Про це йдеться в публікації Politico від 9 липня.

Україна на цей момент підписала 20 двосторонніх безпекових угод зі своїми союзниками. У ці угоди входять конкретні положення про довгострокову військову й фінансову допомогу і навчання українських військ, а також постачання зброї, пише видання. Зокрема, минулого місяця було підписано 21-сторінкову угоду зі США, у якій ідеться про "рішучу й постійну підтримку України" з боку Вашингтона.

Ці угоди не пропонують такого сильного захисту, як НАТО, зазначає Politico. В угодах немає обіцянки, що союзники Києва скерують війська на допомогу, як ідеться у ст. 5 Північноатлантичного договору. Натомість запропоновано провести консультації протягом 24 годин для обговорення належної відповіді в разі подальшої російської агресії. Вони також не є договорами, тому не є обов'язковими для урядів, які їх підписали.

Оскільки угоди не є обов'язковими, майбутній лідер, такий як Дональд Трамп у США або Марін Ле Пен у Франції, може проігнорувати їх, ідеться у статті. Проте вони є сигналом політичної та економічної підтримки України з боку її союзників.

Посадовці стверджують, що історичний прецедент і величезна кількість країн, які підписали угоди, усе ще дають їм певну силу, незалежно від того, хто прийде до влади в майбутньому. Навіть якщо одна чи дві країни підуть, Україна однаково матиме понад два десятки держав, котрі підтримують її військові зусилля, зазначає видання.

Контекст:

Загалом Україна уклала вже 22 двосторонні безпекові угоди: з Великобританією, Німеччиною, Францією, Данією, Італією, Канадою, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією, Норвегією, Японією, США, ЄС, Естонією, Литвою, Польщею і Люксембургом.