Влада Росії хоче створити на спірних із Японією островах "практично офшор"

Знизити податки на Курилах влада РФ планує на 10 років
Фото: pixabay.com
На Курильських островах, які Японія вважає своєю територією, російський уряд має намір скасувати більшість податків. Про це віцепрем'єр РФ Юрій Трутнєв заявив РБК в інтерв'ю, частину якого агентство опублікувало 21 серпня.

"Це практично офшор. Тобто податків на Курилах майже не залишиться. Це перше. Друге – не просто знімуть ставки податків, а в тих підприємств, людей, які здійснюватимуть інвестиційну, комерційну діяльність на островах, не виникне самого зобов'язання виплачувати податки", – сказав чиновник.

За його словами, внесуть пропозицію про те, щоб "мінімально протягом 10 років, доки ці ставки працюватимуть, і жодних перевірок не буде".

РБК зазначає, що погоджені пропозиції щодо створення особливого податкового режиму на Курилах доручив презентувати прем'єр-міністр Михайло Мішустін під час візиту на острови 26 липня.

Контекст:

Між Москвою і Токіо залишається невирішеним територіальний спір навколо південної частині Курил островів Ітуруп, Кунашир, Шикотан і групи Хабомаї. Японська сторона називає Південні Курили "північними територіями" і не визнає їх російськими. Москва не визнає самого факту територіального спору.

У вересні 2018 року президент РФ Володимир Путін запропонував Японії укласти мирний договір до кінця року без попередніх умов. Однак тодішній секретар кабінету міністрів Японії, а тепер прем'єр-міністр Йосіхіде Суга того самого дня заявив, що до вирішення територіального спору про Курильські острови Японія не укладатиме мирного договору з Росією.

У жовтні тодішній прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе заявив, що готовий укласти мирний договір із Росією лише після того, як Курильські острови увійдуть до складу Японії.

На зустрічі в Сінгапурі з Путіним 14 листопада Абе пообіцяв, що в разі передання Японії островів із-поміж Курильських на них не розміщуватимуть військових баз США.

Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що про автоматичне передання островів Японії на переговорах не йдеться.

1 січня 2019 року Абе зазначив, що передання Курильських островів Японії не має призводити до проблем у громадян Росії, які проживають на цій території.