Захід має збільшити допомогу, щоб завадити РФ занурити Україну в темряву – Боррель

Боррель заявив, що Україні буде дуже важко цієї зими
Фото: EPA

Росія намагається вивести з ладу енергетичну інфраструктуру України напередодні зими, тому західні союзники Києва мають активізувати надання Україні засобів протиповітряної оборони. Про це заявив глава європейської дипломатії Жозеп Боррель на пресконференції в Нью-Йорку, пише Reuters 24 вересня.

Дефіцит електроенергії в Україні цієї зими може досягти 6 ГВт, що становить приблизно третину очікуваного пікового попиту, ідеться у звіті Міжнародного енергетичного агентства. За словами Борреля, очевидно, що Росія хоче "занурити Україну в темряву й холод". Він наголосив, що після атак РФ на енергетичні об'єкти потужності з виробництва енергії в Україні скоротилися на дві третини.

Боррель виступив із заявою після того, як міністри закордонних справ Європейського союзу, а раніше й міністри країн G7 провели переговори з українськими офіційними особами, зокрема міністром закордонних справ Андрієм Сибігою, щоб обговорити, як допомогти Україні протягом найближчих тижнів.

Боррель наголосив, що Захід має підтримати Україну не лише наданням військового потенціалу, а й потужностей із виробництва електроенергії. Інакше Україні буде дуже важко взимку, сказав він.

Контекст:

Російські окупанти з 2022 року завдають ударів по енергетичних об'єктах в Україні. Навесні 2024 року вони посилили повітряні атаки на енергосистему України. Через це навесні, влітку й восени в Україні періодично вводили віялові вимкнення світла. Атаки на енергооб'єкти тривають досі.

В уряді заявили, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ.

За попередніми оцінками ЄК, Україні потрібно 17 ГВт електроенергії для проходження зими. Євросоюз може допомогти Україні отримати 4,5 ГВт.

Центр протидії дезінформації при РНБО України опублікував два ймовірні сценарії електропостачання України в зимовий період, посилаючись на інформацію експертів. За оптимістичним прогнозом, вимкнення електроенергії триватимуть до 12 години на добу, за песимістичним – до 20. В ООН вважають, що взимку світла в Україні не буде від чотирьох до 18 годин на добу.