ЗМІ опублікували список суден "тіньового флоту" РФ

Росія використовує складні схеми маскування власності танкерів
Фото: biz.censor.net

Росія активно нарощує потужності свого "тіньового флоту", щоб забезпечити транспортування нафти, попри міжнародні санкції. Про це йдеться в розслідуванні "Тіньовий флот РФ нарощує потужність, попри санкції Заходу: список суден", опублікованому на сайті "Цензор.НЕТ".

Як зазначив співзасновник і директор економічних програм Ukrainian Institute for the Future Анатолій Амелін, лише за минулі два тижні російський "тіньовий флот" приніс додаткові €2,6 млрд для фінансування війни проти України.

"Щонайменше, 21 із 72 танкерів, які підпали під санкції США, ЄС та Великобританії, з квітня 2024 року почали знову перевозити російську нафту, свідчать підрахунки Bloomberg. Більшість вантажів із сирою нафтою прямували до Китаю, близько третини доставили до Індії. Перші танкери завантажувалися в Новоросійську, проте останні вантажі збирали майже в усіх російських експортних портах", – підкреслює Амелін.

Видання опублікувало список суден, які входять до "тіньового флоту" Росії.

Скріншот: biz.censor.net

Автор статті Василь Мельник підкреслює, що Росія використовує складні схеми маскування власності. Більшість танкерів плаває під "зручними" прапорами Панами, Палау чи Габону, що дає змогу уникати міжнародного регулювання.

Деякі судна регулярно змінюють імена й реєстрацію для приховування зв'язків із РФ і зниження уваги з боку регуляторних органів та страховиків. Одним із таких суден є танкер Jumbo (IMO 9290335) – типу Suezmax, здатний перевозити великі обсяги нафти. Судно ходить під прапором Габону. За інформацією VesselFinders, 14 жовтня 2024 року Jumbo прибуло на якірну стоянку в порту Саїд (Єгипет) о 1.54 UTC, готуючись пройти Суецький канал.

Однак подальший маршрут в AIS – системі автоматичного відстеження, яка використовує трансивери на суднах і яку застосовують служби руху суден – не вказаний, що може свідчити про спробу приховати кінцевий пункт призначення. Якщо Jumbo пройде Суецький канал, воно може доправити нафту до портів Червоного моря, Перської затоки або Індійського океану. Якщо ж танкер залишиться в Середземному морі, можливе відвідування стратегічно важливих для Росії портів, наприклад, Тартуса в Сирії, де розміщується військово-морська база РФ. Jumbo вже заходило в порти Усть-Луга в Росії й Сіді Керір в Єгипті, що підтверджує його роль у перевезенні російської нафти.

Ці маршрути демонструють, що танкер є частиною мережі "тіньового флоту", який Росія активно використовує для обходу санкцій і забезпечення експорту нафти, вважає автор матеріалу.

Таких "тіньових" танкерів у Росії чимало, зазначає журналіст, і їхня кількість зростатиме й далі. Це свідчить про те, що наявних санкцій недостатньо для повної блокади російського нафтового експорту. Згідно з даними, зібраними KSE, значною частиною цих суден володіє й керує низка підставних компаній в Індії, Маврикії, ОАЕ та інших юрисдикціях. Імовірно, ці компанії зрештою контролює Тахір Гараєв – засновник 2Rivers (раніше Coral Energy) – та Етибар Ейюб, пише "Цензор.НЕТ".