Санкції не встигають за тіньовими схемами російського нафтового експорту – експерт

Анатолій Амелін: Приблизно третину грошей було витрачено на війну в Україні минулого року
Фото: Anatoliy Amelin / Facebook

За даними Bloomberg, приблизно 1,5 млн барелів нафти щодня експортують із Росії через шість маловідомих компаній. Деякі з них створили менше ніж рік тому. Серед цих компаній три базуються в Дубаї – Coral Energy, Nord Axis Ltd і QR Trading, а дві в Гонконгу – Concept Oil Services і Bellatrix Energy. Співзасновник Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін заявив у своєму Facebook, що санкції сильно відстають від схем і новацій Росії.

"І найважливішу роль у цьому грає скопійоване в Ірану ноу-хау – тіньовий флот. Щомісяця в тіньовий флот продається додатково від 25 до 35 суден", – написав він.

Експерт наголосив, що Україні варто ініціювати санкції проти відомих суден тіньового флоту й компаній, які ними володіють або користуються їхніми послугами. Важливо також запровадити санкції проти номінальних менеджерів цих компаній.

"Так, українські санкції не дадуть відчутної прямої дії. Але як ми можемо вимагати від партнерів не постачати агресора нафтодоларами, якщо самі заплющуємо очі на очевидні для всіх речі?" – додав Амелін.

Він підкреслив, що федеральні доходи Росії 2023 року сягнули рекордних $320 млрд і можуть зрости ще більше. Експорт нафти становив 234,3 млн тонн, причому 82% експорту припало на Азійсько-Тихоокеанський регіон.

"За даними деяких аналітиків, приблизно третину грошей було витрачено на війну в Україні минулого року, і більша частина буде спрямована на фінансування війни у 2024 році. Приблизно 80% доходів нафтогазового сектору посідає саме нафтовий сектор", – написав експерт.

Частка нафтогазового сектору у ВВП Росії 2023 року становила приблизно 27–28%, у восьми регіонах РФ майже половина економіки залежить від видобутку нафти й газу, зазначив співзасновник Українського інституту майбутнього з посиланням на дані Росстату та оцінки Центрального банку Росії.