У Росії заявили про масовану атаку дронів. У Ростовській і Бєлгородській областях спалахнули резервуари, вибухи чули на військовому аеродромі

Після ударів дронів у російських областях почалися масштабні пожежі
Фото: Baza / Telegram (архів)

У ніч на 3 серпня жителі Ростовської, Орловської, Бєлгородської областей Росії чули звуки вибухів, повідомляють у соцмережах. Губернатори цих регіонів інформують про атаку безпілотників.

Міноборони країни-окупанта РФ стверджує, що цієї ночі було нібито "перехоплено і знищено" 36 БПЛА над Ростовською, вісім – над Курською, дев'ять – над Бєлгородською, 17 – над Орловською, два – над Рязанською областями, по одному – над Воронезькою областю, Азовським морем і Краснодарським краєм.

Водночас губернатор Ростовської області Василь Голубєв заявив у Telegram, що минулої ночі регіон атакувало "55 українських БПЛА". За його словами, унаслідок атаки жертв і постраждалих немає, але пошкоджено "низку складських об'єктів" у Кам'янському й Морозовському районах. Служби екстреного реагування гасять пожежі.

Telegram-канал Shot написав із посиланням на підписників, що вибухи чули в Ростові-на-Дону, а також у Батайську і Морозовську. Місцеві жителі повідомили про пожежу й вибухи на військовому аеродромі Морозовська. За даними каналу Astra, у Кам'янському районі горять резервуари з пальним.

У пабліках поширюють відео, на яких видно масштабні пожежі.

Губернатор Орловської області Андрій Кличков заявив, що в області працювали РЕБ і ППО, після чого три безпілотники було знищено, а два влучили в житловий будинок. Постраждалих немає.

У Бєлгородській області губернатор В'ячеслав Гладков визнав влучання в нафтобазу на території Губкінського міського округу. За його словами, загорівся один резервуар.

Українські військові та спецслужби атаки поки не коментували.

Контекст:

Від початку року Україна посилила атаки на нафтогазові об'єкти на території Росії – нафтопереробні заводи, нафтобази й газові термінали. Атаки зафіксували в багатьох регіонах. Відповідальність за частину інцидентів неофіційно взяли СБУ й військова розвідка України. Україна атакує об'єкти на території країни-агресора з використанням вітчизняних безпілотних систем.

Через українські атаки на російські об'єкти нафтоперероблення, як зазначило The Moscow Times, у Росії експорт бензину впав на 37%, дизельного пального – на 23%. Російська влада заявила, що проблем із постачанням на внутрішній ринок немає, але з 1 березня експорт бензину заборонили на пів року.

У НАТО, за даними Reuters, поінформували 4 квітня, що удари дронів могли вивести з ладу понад 15% потужностей російських НПЗ.

В уряді України російські НПЗ назвали абсолютно законними цілями. Президент України Володимир Зеленський заявив, що в України немає іншого вибору, окрім як завдавати ударів по НПЗ у відповідь на повітряні атаки РФ на українські об'єкти енергетики.