У Києві під Радою мітингували проти карантину і введення касових апаратів. Фоторепортаж

17 листопада підприємці зібралися на акцію протесту "Право на працю"
Фото: EPA
17 листопада в Києві біля будівлі Верховної Ради України провели акцію протесту: підприємці мітингували проти карантину і введення касових апаратів. На плакатах, які тримали підприємці, було вказано заклик "SAVE ФОП". Фотографії протесту опублікувало агентство EPA. Акція мала назву "Право на працю". Протестувальники намагалися зламати паркан і проникнути в будівлю Ради. Поліція їх відтіснила.

17 листопада підприємці зібралися на акцію протесту "Право на працю", сталися сутички між підприємцями і силовиками.

Увечері під будівлею Ради сутички відновилися. Протестувальники намагалися прорватися до будівлі парламенту.

Сутички відновилися після того, як народні депутати відмовилися підтримати законопроєкт №4313-д про відтермінування введення касових апаратів для фізосіб-підприємців (ФОП).

Верховна Рада 20 вересня 2019 ухвалила законопроєкт, що дозволяє використовувати програмні РРО поряд із традиційними. Законопроєкт зобов'язує ФОП використовувати РРО. Водночас введення програмних РРО не торкнулося ФОП першої групи оподаткування. 17 грудня його підписав президент України Володимир Зеленський.

Норма про застосування РРО фізособами-підприємцями із другої до четвертої групи, а також усіма ФОП із "групи ризику" (інтернет-магазини; кур'єрські служби; реалізатори складної побутової техніки й електроніки, на яку видають гарантію; продавці ювелірних виробів, запчастин, уживаних товарів; ресторани, кафе; туристичні агентства, готелі, послуги з бронювання) має набути чинності з 1 січня наступного року. Із 1 квітня 2022 року використовувати РРО мають усі групи ФОП, окрім першої.

Законопроєкт №4313-д переносить строки введення реєстратора розрахункових операцій (РРО) для всіх фізосіб-підприємців (ФОП), окрім зайнятих у "ризикових сферах діяльності". До них належать торгівля в інтернеті, ювелірними виробами, товарами секонд-хенд і автозапчастинами. Попередній законопроєкт №4313 не дістав підтримки нардепів, оскільки в ньому відтермінування прописали для всіх ФОП.