Хто такий "творець коронавірусу" Чарльз Лібер і в чому його обвинувачують. Головне

Американського хіміка Чарльза Лібера ФБР затримало 28 січня 2020 року за неправдиві свідчення про свою співпрацю з Китаєм
Скріншот: The Welch FoundationPRO / vimeo.com

На початку квітня соцмережі по всьому світу заполонили повідомлення про арешт всесвітньо відомого американського вченого Чарльза Лібера, якого мін'юст США нібито звинуватив у "створенні та продажу Китаю нового штаму коронавірусу". Видання "ГОРДОН" з'ясувало, чому ці повідомлення заполонили мережу за два з половиною місяці після фактичного арешту вченого, що в його історії правда і брехня, а також до чого тут Росія.

ЩО СТАЛОСЯ

28 січня 2020 року у США заарештували відомого американського вченого, декана факультету хімії та хімічної біології Гарвардського університету, 61-річного доктора Чарльза Лібера. Разом із ним обвинувачення висунули ще двом науковим працівникам, громадянам Китаю, з Бостонського університету і медичного центру Beth Israel Deaconess Medical Center у Бостоні.

Відповідне повідомлення з'явилося на офіційному сайті міністерства юстиції США.

Арешт гарвардського професора викликав резонанс у вчених колах. Лібер – один із найавторитетніших і найвпливовіших фахівців у сфері хімії та нанохімії. Ще 2011 року він став найцитованішим із сучасних хіміків, він автор понад 400 наукових праць, лауреат приблизно 30 нагород і премій, є членом багатьох вагомих наукових організацій.


Професор Чарльз Лібер. Фото: welch1.org

"Це дуже-дуже шанований, високо цінований дослідник, що працює в Гарварді – головній установі США, перебуває на найвищому з можливих рівнів і здобув увесь успіх, якого ви можете досягти в цій сфері", – розповів The New York Times про професора Лібера головний науковий співробітник Асоціації американських медичних коледжів доктор Росс Маккінні – молодший.

Дев'ять років тому, згідно з дослідженням Thomson Reuters, Чарльз Лібер очолив сотню найкращих хіміків десятиліття. У науковому світі його двічі називали головним претендентом на Нобелівську премію з хімії.

"Доктора Лібера, чиї дослідження вважали предтечею амбітних ідей Ілона Маска з наповнення людського мозку нанотехнологіями, розглядали як потенційного нобелівського лауреата", – розповідає про гарвардського професора британський The Economist.

Як зазначає The New York Times, арешт ученого "ознаменував новий, агресивний етап кампанії міністерства юстиції щодо викорінення вчених, які крадуть дослідження з американських лабораторій. Місяцями з'являлися новини про переслідування вчених, переважно китайських аспірантів і дослідників, що працюють в американських лабораторіях. Але доктор Лібер є іншим типом мети, а саме зіркового дослідника, який досяг високого становища в американській академічній ієрархії".

ЧОМУ ЦЯ ІСТОРІЯ СПЛИВЛА ЗАРАЗ

Незважаючи на те, що гарвардського вченого заарештували майже два з половиною місяці тому, заговорили про нього з новою силою у квітні, коли в соціальних мережах і низці сумнівних інтернет-ресурсів з'явилися повідомлення, ніби саме Чарльз Лібер "створив і продав Китаю коронавірус, за що його і заарештувало Федеральне бюро розслідувань США".

Масив повідомлень збільшувався щодня. За даними агентства Reuters, станом на 7 квітня тільки у Facebook було не менше ніж 80 тисяч згадувань про нібито зв'язок Лібера з коронавірусом. У мережі почали з'являтися ще січневі новинні відео з арештом ученого, але тепер їх перезалили з новим заголовком на кшталт: "У США заарештували вченого, який створив і продав Китаю коронавірус".

Наразі Facebook та інші соцмережі вже видалили ці відео як неправдиві. Але в основі більшої частини з них були січневі репортажі бостонських телекомпаній та брифінг мін'юсту США про арешт ученого.

Один із прикладів фейкових повідомлень про причини арешту професора Лібера. 4 квітня, за два місяці після безпосереднього арешту, користувач Twitter John B Wells написав, що нібито вченого обвинуватили у створенні та продажу коронавірусу Китаю. У цього твіта більше ніж 21 тис. перепостів та понад 26 тис. лайків. Скріншот: @JohnBWellsCTM / Twitter

Наприклад, YouTube-канал Zubby Entertainment залив 4 квітня репортаж від 28 січня бостонського онлайн-телеканала WCVB-TV про арешт науковця, а супроводив його назвою "США виявили людину, яка створила і продала коронавірус Китаю. Доктор Чарльз Лібер". Відео переглянули більше ніж 434 тисячі разів. Показово, що в самому репортажі жодної згадки про коронавірус немає (наразі фейкове відео вже вилучено). Те саме відео залив і YouTube-канал Like Belarus, але із заголовком "У США заарештовано творця COVID-19 для Китаю". Зараз у цього відео понад 115 тис. переглядів.

На тлі пандемії коронавірусу і карантинних заходів, запроваджених в основних країнах світу, хвиля повідомлень про "творця коронавірусу" сягнула таких масштабів, що головні світові видання – починаючи від Reuters, закінчуючи India Today – присвятили окремі статті для викриття фейку про зв'язок професора Лібера з новим штамом вірусу.

А РАПТОМ ВКИДАННЯ ПРО ПРОФЕСОРА – НЕ ФЕЙК?

У жодному офіційному обвинуваченні, висунутому проти професора Чарльза Лібера, немає навіть згадки про коронавірус. Мін'юст США обвинуватив ученого в незаконній допомозі Китайській Народній Республіці, точніше – у приховуванні інформації та брехні федеральній владі.

Згідно з даними слідства, лабораторія професора Лібера при Гарвардському університеті регулярно, з 2008 року, отримувала гранти від Національного інституту здоров'я і міністерства оборони США. Загальна сума грантів становить понад $15 млн. Однією з умов отримання грантів, згідно з повідомленням мін'юсту, було розкриття інформації про "фінансову підтримку з боку іноземних урядів або іноземних компаній".

Висунуті обвинувачення свідчать, що ще 2011-го Лібер став "стратегічним ученим" в Уханському технологічному університеті в Китаї. Крім того, приблизно п'ять років – із 2012-го до 2017-го – американський учений брав участь у масштабній китайській програмі "Тисяча талантів", завданням якої є залучення вчених зі всього світу "для сприяння науковому розвитку, економічному процвітанню та національній безпеці" КНР.

За свою роботу професор отримував від Китаю $50 тис. щомісяця, плюс йому виплатили приблизно $158 тис. як витрати на проживання. Крім того, науковцю виділили приблизно $1,5 млн на створення дослідницької лабораторії Уханському технологічному університеті. Усі ці виплати Лібер приховав від своїх американських роботодавців.

Січень 2020 року. Репортаж бостонського телебачення про арешт Чарльза Лібера. Відео: CBS Boston / YouTube

Отримання іноземних грантів саме собою не є у США злочином. Але професору загрожує п'ять років в'язниці саме за приховування факту отримання гранту на стороні. За документами, 2018-го і 2019-го Лібер кілька разів збрехав і слідству, і Гарвардському університету, і американським відомствам, які видали йому гранти, про свою причетність до китайської програми "Тисяча талантів" та про свою роботу в університеті КНР. По суті, це означає, що він збрехав уряду США.

Ще один аргумент на користь того, що квітневі новини про Лібера і коронавірус безпідставні, пов'язаний із безпосередньою діяльністю професора. За даними видання The Economist, лабораторія американського вченого в Уханському технологічному університеті працювала над створенням іонно-літієвих акумуляторів на основі нанопроводів для електромобілів.

Спеціальний агент бостонського відділення ФБР Джозеф Бонаволонта, який розслідував справу Лібера, заявив, що вона стосується "економічного шпигунства" і спроб Китаю вкрасти комерційну таємницю. Крім того, у січневому повідомленні мін'юсту про арешт професора уточнюють, що кейс Чарльза Лібера – частина ініціативи американського відомства, спрямована на протидію Китаю в його спробі здійснити промислове, наукове й економічне шпигунство на території США.

ТАК ХТО СТВОРИВ КОРОНАВІРУС?

Згідно з дослідженнями вчених, опублікованими на науковій платформі ScienceDirect, вірус SARS-CoV-2, який спричиняє коронавірусну інфекцію COVID-19, має природне походження, а безпосереднє зараження людини новим штамом вірусу походить від тварин. Досі немає чіткої відповіді на два запитання:

  1. Від яких саме тварин вірус перекинувся на людину – від кажанів, панголінів чи іншого виду?
  2. Як новий вірус виник в організмі носія?

У ще одному дослідженні міжнародної групи вчених, опублікованому в журналі Nature, ідеться про те, що порівняльний аналіз геномних даних коронавірусу SARS-CoV-2 та інших шести відомих науці коронавірусів, що вражають людину, доводить: нова інфекція не може мати штучного походження.

Інфографіка: sciencedirect.com

Якби було проведено генетичну маніпуляцію з метою створити патоген, імовірно, було б використано одну з генетичних систем раніше відомих коронавірусів. Однак дані вивчення структури і мутацій SARS-CoV-2 незаперечно показують, що він не отриманий із будь-якої раніше відомої вірусної основи, стверджують генетики й імунології, які підписалися під роботою.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), у світі розробляють не менше ніж 70 вакцин проти коронавірусу. Випробування на людях почали компанії в Китаї та США, інші наразі на стадії доклінічних досліджень. Більше за інших у випробуваннях просунулася китайська CanSino Biologics.

Агентство Bloomberg зауважує, що зазвичай від початку розроблення до появи вакцини на ринку минає 10–15 років, але у випадку з коронавірусом фармацевтичні компанії прагнуть скоротити цей час і випустити вакцину вже до наступного року. Але першими випробування вакцини від коронавірусу вже розпочали США. 16 березня там розпочалися клінічні випробування вакцини від компанії Moderna, у яких взяли участь 45 молодих і здорових добровольців.

ЗВІДКИ ІНФОРМАЦІЯ, ЩО КОРОНАВІРУС СТВОРЕНО ШТУЧНО В СЕКРЕТНИХ ЛАБОРАТОРІЯХ?

Чутки про лабораторне походження SARS-CoV-2 і теорію змови виникли на самому початку спалаху епідемії. ВООЗ ще на початку лютого 2020 року заявила, що такі теорії змови лише поширюють дезінформацію про коронавірус і нагнітають паніку.

Агентство AFP із посиланням на представників Держдепартаменту США 22 лютого повідомило, що поширенням "антиамериканської дезінформації" та теорій змов займаються тисячі пов'язаних із Росією акаунтів у Twitter, Facebook та Instagram. У соцмережах публікують "практично ідентичні повідомлення" про те, що коронавірус є біологічною зброєю і його створило ЦРУ як засіб ведення економічної війни з Китаєм. Кампанію, за словами співрозмовника агентства, розпочали приблизно місяць тому, коли кількість хворих у китайському Ухані становила лише 200 осіб.

Фейк-новини про причини арешту гарвардського професора з'явилися на початку квітня і в низці українських мас-медіа. Скріншот: znaj.ua

У середині березня The Financial Times із посиланням на доповідь Європейської служби зовнішньополітичної діяльності (EEAS), призначену для внутрішнього користування, повідомляло, що прокремлівські мас-медіа ведуть кампанію з дезінформації", пов'язану з боротьбою з коронавірусом, намагаючись тим самим нагнітати "сумніви, паніку і страх".

Експерти EEAS указують, що кампанія з дезінформації пов'язана з російськими фейковими акаунтами в соцмережах, які раніше поширювали повідомлення про ситуацію в Сирії та протести "жовтих жилетів" у Франції. Користувачі таких акаунтів публікують сумнівну і недостовірну інформацію англійською, німецькою, іспанською, італійською та французькою мовами. Мета кампанії – "посилити кризу в західних країнах".