"Мовчання вбиває". Дружина Редіса Прокопенко відвідала акцію за звільнення військовополонених

Участь в акції разом із Катериною Прокопенко взяв Василь Байдак
Фото: Kateryna Prokopenko / Facebook

Дружина звільненого з полону командира полку "Азов" Дениса Прокопенка (позивний Редіс), українська ілюстраторка Катерина Прокопенко 4 березня у Facebook розмістила знімки, зроблені під час акції на підтримку звільнення військовополонених за участю їхніх родичів.

Учасники акції вийшли на вулиці Києва з плакатами, на яких були заклики повернути полонених українців додому. Серед написів на плакатах також були заклики не залишатися байдужими: "Пофігізм – це теж знаряддя вбивства", "Полон убиває", Silence kills.

Участь в акції, зокрема, узяв і український стендап-комік Василь Байдак.

"Кожна акція – це бачити потужних людей, які прийшли висловити свою громадянську позицію. Бачити потужних мам і дівчат, які досі чекають. Бачити хлопців, які приїхали з фронту на пару днів і прийшли підтримати тих, хто досі в полоні. Бачити поранених. Бачити лідерів думок. Бачити родини загиблих героїв. Бачити тих, хто дочекався", – написала Катерина Прокопенко.

Вона також відповіла тим, хто звинувачує учасників акції в піарі.

"Усі, хто виправдовує своє невігластво, бездіяльність, маніпулюючи, ображаючи родини тим, що вони "піаряться", – ці люди вирушають у котел негідників. А "нам своє робити", – додала вона.

Контекст:

Росія із серпня 2023 року фактично заморозила обмін полоненими з Україною, повідомляв у листопаді представник координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко. З його слів, росіяни затягують обміни, створюють різні перешкоди. Він нагадував, що останній на той момент обмін провели 7 серпня, тоді Україна змогла повернути лише 22 особи.

На початку грудня в інтерв'ю Associated Press президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна і РФ проводять непублічні обміни військовополоненими, зокрема "прямо на полі бою".

3 січня 2024 року відбувся найбільший з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну обмін військовополоненими, звільнили 230 українців і українок. Додому повернули 130 представників ЗСУ (зокрема 14 тероборонців і 14 представників Військово-морських сил), 55 нацгвардійців, 38 прикордонників, одного поліцейського й шістьох цивільних – 225 чоловіків і п'ять жінок. 48 військових, яких повернули в Україну, вважали зниклими безвісти. У міноборони країни-агресора Росії стверджують, що їм повернули під час обміну 248 військових. Посередником були Об'єднані Арабські Емірати.

31 січня президент України Володимир Зеленський заявив, що з російського полону повернули вже 3035 українців.