Рух Кримським мостом під загрозою через сповзання ґрунту – InformNapalm

Єдину дорогу до Кримського мосту підтопило через дії компанії "Будгазмонтаж"
Фото: informnapalm.org

Бездіяльність окупаційної влади щодо ситуації зі сповзанням ґрунту біля Кримського мосту може призвести до припинення транспортного руху єдиним підходом до мосту, розповіли у спільнотіі InformNapalm.

В окупованому Криму через помилкові дії підрядної організації ТОВ "Будгазмонтаж" почалося сповзання грунту на ділянці єдиної автодороги, що веде до Кримського мосту. Про це 30 січня повідомила розвідувальна спільнота InformNapalm, посилаючись на закриті документи, які пересилали керівнику федерального агентства залізничного транспорту РФ із "міністерства транспорту влади" півострова.

Зазначають, що біля автомобільного підходу до Кримського мосту "Будгазмонтаж" складував значні обсяги ґрунту.

"Унаслідок ліквідації цього ґрунту утворився котлован, який через погодні умови заповнився значним обсягом дощових і талих вод, унаслідок чого виникла небезпека підтоплення верху укосу насипу, і як підсумок – сповзання значної частини укосу земляного полотна на проїжджу частину знову побудованої автомобільної дороги", – ідеться в документі.

З огляду на цю ситуацію "Будгазмонтаж" вирішив спустити утворену кількість води в систему водовідведення автодороги, яка, за проектом, не розрахована на такі навантаження. Через це укіс утратив стійкість, масив ґрунту сповз до дороги, зруйнувавши бетонне укріплення кювету і дренажну сітку.

"На цій ділянці необхідно терміново ліквідувати причини підтоплення, із повним відновленням наявного рельєфу місцевості. Повторно нагадуємо, що бездіяльність щодо врегулювання цього питання може спричинити сповзання всього основного ходу автомобільної дороги і, як наслідок, – припинення транспортного руху єдиним підходом до Кримського мосту", – стверджують у документі.

Зазначають, що оригінали документів та фотографії InformNapalm надали активісти "Українського кіберальянсу".

Скріншот: informnapalm.org

Міст через Керченську протоку, що з'єднує Крим і Краснодарський край Росії, відкрили у травні 2018 року. Українська влада назвала міст загрозою національній безпеці.

У грудні 2018 року старший науковий співробітник Інституту водних проблем Російської академії наук Юрій Медовар заявив, що міст просідає, а течія вимиває ґрунт під основою його опор. Науковець зазначив, що в будівництво мосту було вкладено колосальні гроші, але його експлуатація, найімовірніше, коштуватиме ще дорожче, і порадив не їздити мостом через ризик його обвалення.

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.