Світан: Крим для Путіна – це кощієва смерть

За підрахунками Світана, для масованого удару по російських військових у Криму потрібно приблизно 1,5 тис. боєприпасів
Фото: armyinform.com.ua

Сили оборони України можуть завдати масованого удару по російських військових об'єктах в окупованому Криму, і для нелегітимного президента країни-агресора РФ Володимира Путіна такий розвиток подій стане "кощієвою смертю". Про це в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону заявив український військовий експерт, полковник запасу Роман Світан.

Журналіст запитав у військового експерта, чи можливий такий масований удар.

"Так, однозначно. Ми ж так і робимо, тільки точково. Тобто для того, щоб "вийти" на певний об'єкт, використовують кілька механізмів", – відповів Світан.

Він пояснив, що на окупованому півострові приблизно 150 стаціонарних російських військових об'єктів (від авіації до "підводних морських цілей"), які "нікуди не подінуться, нікуди не втечуть", і ще 50–70 пересувних об'єктів. По них, на думку військового експерта, реально вдарити одночасно 1,5 тис. боєприпасів, приблизно по 10 на кожну ціль.

"Одномоментний удар по Криму... А що таке Крим для Путіна і для Росії? Та це кощієва смерть, [...] це яйце кощієве, у якому смерть кощієва", – заявив Світан.

На його думку, якщо буде удар, котрий зруйнує чи пошкодить у Криму російські військові об'єкти, "звідти може початися відлік розвалу Російської імперії", бо це буде серйозний удар по Росії.

"Увесь Чорноморський флот [РФ після ударів сил оборони України] розбігся. Те саме буде з російською армією, якщо буде завдано такого масованого удару перед 24 серпня, припустимо, нашим Днем Незалежності. Була б узагалі епічна дія", – вважає експерт.

Контекст:

Росія окупувала Крим після блокування українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Україна й більшість інших країн не визнають "приєднання" півострова до РФ. 24 лютого 2022 року Росія повномасштабно вторглася на материкову частину України, зокрема із Криму.

Від початку повномасштабної війни сили оборони України неодноразово атакували об'єкти російських окупантів у Криму. 2024 року, зокрема, вибухи прогриміли у Джанкої на військових об'єктах, на кораблях у Севастополі й аеродромі Бельбек. Україна взяла на себе відповідальність за частину атак (але не за всі).

Українська влада неодноразово заявляла, що налаштована на деокупацію всіх захоплених із 2014 року українських територій, включно із Кримом.