Білоцерковець: "Слуги" під тиском громади Києва зареєстрували законопроєкт про історичну забудову, але він беззубий

Білоцерковець запропонував нардепам звернути увагу на два інші законопроєкти
Фото: depositphotos.com

Законопроєкт про збереження цінної історичної забудови, який зареєструвала фракція "Слуга народу", визнає, але не вирішує проблеми загрози історичним забудовам.  Про це заявив у своєму Facebook співголова фракції "УДАР Віталія Кличка" у Київраді Дмитро Білоцерковець.

"Визнавати свої помилки інколи важко, але це необхідно. "Слуги" визнали свою бездіяльність та під тиском громади Києва були змушені зареєструвати законопроєкт про збереження цінної історичної забудови в містах України. Монобільшості знадобилося понад чотири роки і купа скандалів із забудовниками, щоб зрозуміти: знищення історичних будівель у Києві та інших містах – наслідок їхньої бездіяльності. Тому в парламенті зареєстрували законопроєкт про внесення змін до деяких законів України щодо збереження цінної історичної забудови в населених пунктах (№11481)", – написав він.

Білоцерковець переконаний, що в разі ухвалення документ не вирішить проблеми.

"Законопроєкт, зареєстрований "слугами", – беззубий. Він визнає, але не вирішує проблеми загрози історичним забудовам. Давно запропонований нами законопроєкт надає містам реальні важелі впливу на недобросовісних забудовників. Хочу звернутися до "слуг"-нардепів: сподіваюся, не всі ваші повтікали за кордон і у вас вистачить 226 голосів, щоб дати можливість містам захистити історичну пам'ять. Ухвалюйте наші варіанти законопроєктів щодо охорони культурної спадщини (це №11459 та №11458)", – зазначив депутат.

Він перерахував ті норми, які передбачають законопроєкти:

  • збільшення штрафів за недотримання пам'яткоохоронного законодавства – від 50 до 100 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Станом на зараз це від 850 тис. до 1,7 млн грн. Зараз розміри штрафів становлять від 1700 грн до 17 тис. грн;
  • передбачення можливості примусового викупу містом пам'яток у комунальну власність, якщо власники своїми діями сприяють їх знищенню;
  • посилення санкцій за кримінальні та адміністративні правопорушення у сфері охорони культурної спадщини;
  • запровадження кримінальної відповідальності за воєнні злочини проти культурної спадщини.