"Садибу Зеленських" й будинок Барбана рекомендують занести до Держреєстру нерухомих пам’яток – КМДА

Документацію на будинок Євменія Зеленського на вулиці Олександра Кониського, 22, попередньо розглянули на засіданні ради 22 липня
Фото: bzh.life

"Садибу Зеленських" і будинок Барбана в Києві рекомендують занести до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Це рішення ухвалили під час засідання консультативної ради з питань охорони культурної спадщини 22 серпня, заявила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко, повідомляє сайт київської міської влади.

"Консультативна рада на підставі звернення Міністерства культури та інформаційної політики України й рекомендацій експертної комісії розглянула оновлену й доповнену облікову документацію на "Садибу Зеленських" й рекомендувала занести цей об’єкт до Переліку об’єктів культурної спадщини. Місто й надалі докладатиме всіх зусиль для збереження історичної спадщини Києва в межах чинного законодавства", – сказала Старостенко.

Документацію на будинок Євменія Зеленського на вулиці Олександра Кониського, 22, попередньо розглянули на засіданні ради 22 липня, однак вона не відповідала вимогам порядку обліку об’єктів культурної спадщини, тому консультативна рада рекомендувала доопрацювати її.

"Що стосується садиби Барбана, то документацію на цей об’єкт також було доповнено. Тепер в обліковій картці вказана як містобудівна, так і архітектурна й історична цінність будинку. Він є характерним зразком одноповерхового особняка початку ХХ століття. А історична цінність будівлі пов’язана з визначними діячами медицини, культури й мистецтв", – додала Старостенко.

Фото: zmina.info

На засіданні також розглядали документацію на інші об’єкти, зокрема Печерське міське парафіяльне училище у провулку Бутишів, 11, флігель садиби київського війта Григорія Киселівського на вулиці Григорія Сковороди, 1, прибутковий будинок Анастасії Іллінської на вулиці Золотоворітській, 11, і прибутковий будинок родини Зелінських на вулиці Тарасівській, 23–25.

Старостенко підкреслила, що більшість цих об’єктів повністю або частково зберегла автентичність і має архітектурну чи історичну цінність, пов’язану з творчістю відомих архітекторів і діяльністю видатних діячів культури.

Окремо розглядають питання захисту творів монументально-декоративного мистецтва, зокрема ансамблю керамічних панно Будинку національних творчих колективів України на бульварі Тараса Шевченка, 50–52, авторства художниці Ольги Рапай. Це панно також планують занести до переліку як об’єкт культурної спадщини в категорії "монументальне мистецтво".

Контекст:

"Садиба Зеленських" – дерев'яна, обкладена цеглою будівля, яку звели 1890 року на замовлення купця Василя Маліна. Це одна з найстаріших будівель вулиці. У період із 1911-го до 1915 року тут проживала сім'я заможних міщан Зеленських.

Споруду почали розбирати 2021 року, але суспільний розголос зупинив роботи, зазначає "Суспільне". На початку квітня 2024 року активісти повідомили, що забудовник завісив фасад будівлі 1890 року інформаційним щитом, на якому стверджує, що історична пам'ятка не має жодної історичної чи архітектурної цінності, а її збереження нібито псує інвестиційний клімат міста.

У травні 2024 року мер Києва Віталій Кличко підтримав петицію щодо збереження садиби й доручив вивчити можливість її занесення до Переліку щойно виявлених об'єктів культурної спадщини.

Увечері 19 липня поліції повідомили, що невідомі за допомогою важкої будівельної техніки знесли будинок. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом знищення об'єкта культурної спадщини.

Департамент охорони культурної спадщини КМДА підписав меморандум із власниками "Садиби Зеленських" із зобов'язаннями відновити будівлю в тому вигляді, який вона мала. Попри це, київська міська влада не відмовляється від наміру позиватися до власників і забудовника, котрі незаконно знесли садибу, щоб мати законні важелі впливу на виконання підписаного меморандуму й обіцянок власників будівлі. 

У КМДА й Мінкульті заявили, що "Садибу Зеленських" знесли несанкціоновано. У департаменті охорони культурної спадщини вимагають, щоб правоохоронці притягнули забудовника до відповідальності.  Виконувач обов'язків міністра культури й інформаційної політики України Ростислав Карандєєв уточнив, що будівля не має юридичного статусу пам'ятки, але вона розташована в історичному ареалі міста і її визнано значною історичною будівлею, що "мало б захистити її від знесення".