"Деградація поглиблюється". "Енергоатом" заявив, що Запорізька АЕС знову опинилася на межі блекауту

"Енергоатом" закликав Росію прибрати військових із ЗАЕС
Фото: ЕРА

Запорізька АЕС, яку контролюють російські окупанти, може залишитися без зовнішнього електропостачання, заявила 23 серпня в Telegram українська національна компанія "Енергоатом".

"Найбільша в Європі АЕС знову опинилася на межі блекауту. 22 серпня через російські обстріли сталося пошкодження зовнішньої повітряної лінії ПЛ 330кВ "Запорізька ТЕС – Феросплавна", через яку тимчасово окупована Запорізька АЕС отримувала живлення від української енергосистеми для забезпечення власних потреб", – ідеться в повідомленні.

В "Енергоатомі" зазначили, що зараз ЗАЕС зʼєднана з українською енергосистемою лише однією ЛЕП – ПЛ 750кВ "Запорізька ТЕС – Дніпровська" і, якщо її пошкодять, "виникне аварійна ситуація через втрату зовнішнього живлення насосів, що охолоджують активні зони реакторів і басейни витримки палива ЗАЕС".

"Під "управлінням" російських загарбників, які перебувають на тимчасово окупованій ЗАЕС, постійно поглиблюється деградація на всіх напрямах експлуатації. До нещодавньої пожежі, коли через недбалість або свідомий підпал повністю вигоріла одна з двох наявних градирень АЕС, зараз додалася подія із загрозою втрати зовнішнього живлення станції", – підкреслили в компанії.

Ситуацію, яка склалась на ЗАЕС, "Енергоатом" пов'язує з браком у загарбників компетентного, кваліфікованого й ліцензованого персоналу.

"Перетворення ЗАЕС на військову базу робить неможливою безаварійну експлуатацію станції. Запорізька атомна електростанція має негайно перейти під повний контроль України, її законного оператора – "Енергоатому", а Росія повинна вивести зі станції своїх військових і військову техніку. Це єдиний шлях до відновлення ядерної та радіаційної безпеки всього континенту", – зазначено в пості.

В "Енергоатомі" нагадали, що з початку російської окупації Запорізька АЕС пережила вже вісім повних блекаутів та один частковий – із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки.

Контекст:

ЗАЕС опинилася під окупацією російських військових на початку березня 2022 року й відтоді працює під їхнім контролем. Станцію кілька разів повністю від'єднували від мережі.

Україна наполягає на виведенні російських окупантів зі станції. Президент України Володимир Зеленський заявляв, що, поки на ЗАЕС перебувають російські солдати, "світ залишається на межі радіаційної катастрофи".

З вересня 2022 року на атомній станції перебуває місія МАГАТЕ.

11 серпня 2024 року Зеленський повідомив, що російські окупанти влаштували пожежу на території ЗАЕС. МАГАТЕ поінформувало, що його експерти бачили дуже темний дим на ЗАЕС після численних вибухів, проте в агентстві не змогли назвати причину пожежі.