Коломойському продовжили арешт і зберегли можливість вийти під заставу в розмірі 1,9 млрд грн

Коломойський під арештом із вересня 2023 року
Фото: Ґрати / Telegram

18 липня Шевченківський райсуд Києва продовжив до 2 серпня запобіжний захід для бізнесмена Ігоря Коломойського. Про це 19 липня повідомила "Укрінформу" речниця Офісу генерального прокурора Надія Максимець.

"За клопотанням прокурорів Офісу генпрокурора 18 липня Шевченківський райсуд Києва продовжив до 2 вересня запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із визначенням застави в 1,9 млрд грн відомому бізнесмену, який підозрюється в заволодінні майже 6 млрд грн найбільшого українського приватного банку", – сказала вона.

Агентство зазначає, що розмір застави порівняно з попередньою постановою не змінився.

Контекст:

Коломойський, який раніше був співвласником тепер уже націоналізованого "ПриватБанку", перебуває під арештом із 2 вересня 2023 року. Восени він дістав кілька підозр від правоохоронних органів – у шахрайстві й відмиванні коштів на суму 570 млн грн, у заволодінні 9,2 млрд грн із коштів "ПриватБанку" й у незаконному заволодінні 5,8 млрд грн через зловживання службовим становищем і незаконні дії з електронними грошима, засобами доступу до банківських рахунків.

Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави. Заставу спершу призначили в розмірі 510 млн грн. 15 вересня, після оголошення чергової підозри, суд збільшив заставу до 3,891 млрд грн, а потім кілька разів зменшував.

У Мін'юсті повідомляли, що Коломойський перебуває під арештом в установі, якою керує Служба безпеки України.

8 травня 2024 року Коломойського повідомили також про підозру в організації замовного вбивства. За даними слідства, Коломойський, "діючи з мотивів особистої помсти, замовив убивство" директора однієї з юридичних компаній, який не виконав його вимоги щодо анулювання й визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів відкритого акціонерного товариства. За інформацією екснардепа, радника глави Офісу президента Сергія Лещенка, ідеться про замах на адвоката Сергія Карпенка "за відмову виконувати вказівки в корпоративному спорі навколо підприємства "Дніпроспецсталь".