МАГАТЕ не здатне контролювати ситуацію на Запорізькій АЕС – Іван Федоров

Під контролем окупантів ЗАЕС – із березня 2022 року
Фото: EPA

На захопленій російськими окупантами Запорізькій АЕС присутні представники Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), але ця організація не здатна контролювати ситуацію на ЗАЕС. Про це начальник Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров заявив "Голосу Америки" в інтерв'ю, яке опублікували 12 жовтня.

"Ситуація [на Запорізькій АЕС] стабільно критична. Жодна цивілізована людина не контролює, що там відбувається. Ми розуміємо, що МАГАТЕ, знаходячись там, не здатне контролювати ситуацію. Здатне лише моніторити, не контролювати. Це абсолютно різні речі", – сказав Федоров.

Він попередив, що на ЗАЕС варто очікувати "найгіршого розвитку подій".

"Ворог може здійснити на Запорізькій атомній електростанції будь-що, будь-яку провокацію", – вважає Федоров.

Контекст:

Російські окупанти захопили ЗАЕС на початку березня 2022 року, відтоді вона працює під їхнім контролем. За ці роки станцію кілька разів повністю від'єднували від мережі, там була пожежа, падали дрони.

Україна наполягає на виведенні російських окупантів зі станції. Зеленський заявив, що, поки на ЗАЕС перебувають російські солдати, "світ залишається на межі радіаційної катастрофи".

У вересні 2023 року й у вересні 2024 року генеральна конференція МАГАТЕ ухвалювала резолюцію, у якій закликала Росію до "негайного виведення" свого персоналу із ЗАЕС.