Росіяни навчають пілотів дронів на території Запорізької АЕС – Центр протидії дезінформації

Росіяни тероризують безпілотниками Нікополь, використовуючи ЗАЕС як прикриття
Фото: EPA

Російські окупанти використовують територію Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) як базу для навчання пілотів FPV-дронів. Про це 25 вересня в Telegram повідомив керівник Центру протидії дезінформації (ЦПД) при Раді національної безпеки і оборони України (РНБО) Андрій Коваленко.

За даними посадовця, російські пілоти, тренуючись на території ЗАЕС, активно тероризують місто Нікополь у Дніпропетровській області, використовуючи його як полігон.

"Фактично для Росії ЗАЕС є прикриттям", – пояснив Коваленко.

Контекст:

Російські окупанти захопили ЗАЕС на початку березня 2022 року, відтоді вона працює під їхнім контролем. За ці роки станцію кілька разів повністю від'єднували від мережі, там була пожежа, падали дрони.

Україна наполягає на виведенні російських окупантів зі станції. Зеленський заявив, що, поки на ЗАЕС перебувають російські солдати, "світ залишається на межі радіаційної катастрофи".

Рік тому, у вересні 2023 року, генеральна конференція МАГАТЕ вже ухвалювала аналогічну резолюцію, у якій теж закликала Росію до "негайного виведення" свого персоналу із ЗАЕС. Тоді резолюцію підтримало 69 країн.

20 вересня 2024 року генеральна конференція Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) під час 68-ї сесії ухвалила резолюцію щодо України, у якій закликала російських окупантів покинути територію Запорізької атомної електростанції.