На Кримському мосту окупаційна влада встановила контейнери для огляду автомобілів

За словами окупантів, огляд одного автомобіля триває шість хвилин
Фото: EPA (архів)

Російська окупаційна влада встановила на Кримському мосту модулі контейнерного типу для огляду транспортних засобів. Про це повідомив міністр транспорту РФ Роман Старовойт, його 7 серпня процитував сайт відомства країни-агресора.

За словами Старовойта, безпека Кримського мосту "залишається основним пріоритетом".

Як заявив глава російського мінтрансу, огляд одного автомобіля триває в середньому шість хвилин, автобуса – до 15.

Він додав, що із травня до липня для поїздок цим мостом скористалося майже 900 тис. транспортних засобів, що на 17% більше, ніж торік.

Про те, що російська окупаційна влада посилила контроль автомобілів, які пересуваються Кримським мостом, на початку липня в Telegram інформував радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко. За його словами, водію, який хоче заїхати на міст, спочатку треба пройти перевірку: або сканером, який "просвітить" усю машину без виймання речей, або ручну перевірку, де доведеться виймати всі речі.

Окрім того, він повідомляв, що приблизно за 10 км від мосту починає агресивно працювати РЕБ, збиваючи GPS.

"Нашим показувало швидкість 430 км на годину, а потім місцями взагалі зникає сигнал або видає координати в іншій частині Всесвіту", – писав Андрющенко.

Контекст:

Міст через Керченську протоку, який з'єднує Крим і Росію, країна-агресор РФ почала будувати за рік після окупації півострова – 2015 року. Автодорожній міст відкрили 2018 року, залізничний – у 2019–2020 роках. За час повномасштабної війни на Кримському мосту двічі сталися вибухи. Перший – 8 жовтня 2022 року. Було пошкоджено залізничне полотно мосту і зруйновано кілька прольотів його автомобільної частини. Другий вибух стався 17 липня 2023 року. Унаслідок інциденту було серйозно пошкоджено два прольоти мосту. За атаками на міст стояли українські спецслужби.

У березні 2024 року голова СБУ Василь Малюк повідомив, що в України є потенціал для повного руйнування Кримського мосту, але зараз РФ не використовує його для переміщення зброї й боєприпасів. На думку Буданова, далекобійні ракети ATACMS, які США передали Україні, можуть знищити міст, "питання лише в їхній кількості". Керченський міст має бути зруйновано в межах "десакралізації Криму", зазначав начальник ГУР.

Українська влада неодноразово заявляла, що має намір деокупувати всі захоплені із 2014 року Росією українські території, зокрема Крим. Президент України Володимир Зеленський вважає, що звільнити півострів буде легше, ніж Донбас.

2 серпня начальник ГУР МО України Кирило Буданов заявив, що допускає знищення Кримського мосту до кінця року.