Російські окупанти риють окопи навколо захопленої ними Запорізької АЕС – дослідження

Окупанти контролюють ЗАЕС із 2022 року
Фото: ЕРА

Російські військові риють окопи біля захопленої ними Запорізької АЕС, зокрема навколо водойми – охолоджувача станції. Про це йдеться у дослідженні британських воєнних аналітиків McKenzie Intelligence Services, проведеному на замовлення німецької міжнародної організації Greenpeace. На дослідження, датоване 18 липня, 29 липня звернуло увагу "Радіо Свобода"

У ньому йдеться, що поблизу водойми-охолоджувача й північного водозабору фіксують відносно низьку активність, але вона "вказує на мілітаризацію станції й дотичної інфраструктури, що не підпадає під визначення звичайних заходів безпеки довкола ядерних установок у мирний час".

"На багатьох ділянках навколо водойми-охолоджувача спостерігалися військові приготування, зокрема спорудження траншей і фортифікацій, що спрощують розгортання військових або воєнізованих сил за підтримки важких вогневих засобів, як-от БМП або бронетранспортерів", – вказали аналітики.

Вони зазначили, що систему окопів уперше виявили на супутниковому знімку від 3 липня 2022 року, й потім вона розширилася.

До кінця червня 2024 року "в районі водойми – охолоджувача атомної електростанції було споруджено понад 1000 м траншей, в основному вони зосереджені на північній та західній стороні водойми".

"Детальний супутниковий аналіз показує, що значна територія самої атомної електростанції ще більше мілітаризується. Там не лише траншеї, наприклад, на дамбі ставка-охолоджувача, але й укріплення, які можуть бути використані як місця для розгортання важкої військової вогневої потужності. Ми поки що не бачимо цього важкого озброєння, але доти будуються не просто так. Російські збройні сили продовжують загрожувати безпеці ЗАЕС. Ці події викликають глибоке занепокоєння", – цитує "Радіо Свобода" старшого спеціаліста з ядерних питань Greenpeace Центральної та Східної Європи Яна Ванде Путте.

У Greenpeace занепокоєні тим, що значна мілітаризація території водойми-охолоджувача може бути пов'язана з майбутніми планами Росії щодо перезапуску ядерних реакторів на цьому об'єкті. Усі шість реакторів зупинили у 2022 році.

На фото з дослідження показано, зокрема, зміни в період із 3 липня 2022 року до 11 жовтня 2023 року.

Скріншот: Аналіз водойми охолоджувача ЗАЕС McKenzie.pdf
Скріншот: Аналіз водойми охолоджувача ЗАЕС McKenzie.pdf

 

Контекст:

ЗАЕС опинилася під окупацією російських військових на початку березня 2022 року й відтоді працює під їхнім контролем. Станцію кілька разів повністю від'єднували від мережі.

Україна наполягає на виведенні російських окупантів зі станції. Президент України Володимир Зеленський заявляв, що поки на ЗАЕС перебувають російські солдати, "світ залишається на межі радіаційної катастрофи".

Згідно з інформацією МАГАТЕ, з 1 лютого російське окупаційне керівництво ЗАЕС заборонило доступ до станції працівникам, які не набули громадянства РФ і не уклали договорів із "Росатомом".

12 квітня ЗМІ написали, що нелегітимний президент країни-агресора РФ Володимир Путін повідомив МАГАТЕ про план перезапустити ЗАЕС, що значно підвищує ризик інциденту на найбільшій АЕС Європи.