Сенатор США Грем запропонував запросити американських пілотів F-16, які пішли на пенсію, воювати на боці України

Грем висловив думку, як США можуть допомогти Україні ефективніше використовувати F-16
Фото: EPA

Владі США потрібно запропонувати своїм пілотам F-16 на пенсії допомогти Україні у війні проти Росії. Про це під час візиту до Києва 12 серпня заявив сенатор США Ліндсі Грем, повідомляє "РБК-Україна".

"Вони [українці] шукатимуть серед країн НАТО готових пілотів, які вийшли на пенсію, щоб допомогти їм, доки не навчать своїх пілотів", – розповів він.

За словами Грема, так Україна зможе скористатися переданими від союзників літаками F-16 раніше, поки її пілоти проходитимуть навчання.

"Ось що я хочу побачити у 2024 році: я збираюся порушити це питання. Я прошу президента [США Джо] Байдена, перш ніж ви залишите посаду, забезпечте, щоб це запрошення було видано", – сказав Грем.

Контекст:

Винищувачі F-16 пообіцяли Україні Бельгія, Нідерланди, Данія і Норвегія, а також (у межах довгострокової угоди про безпеку) США.

4 серпня президент України Володимир Зеленський повідомив, що перші F-16, які Києву обіцяли країни Заходу, вже прибули. Він не уточнив, скільки літаків отримала Україна, але наголосив, що цієї кількості недостатньо.

За даними The Economist, останнього дня липня прибули в Україну перші 10 F-16, до кінця року партнери мають передати ще 20 літаків. Решта F-16 (із можливих 79) прибуде в Україну партіями протягом 2025 року, додав ЗМІ.

Зеленський зазначав, що Україні для паритету з РФ в авіації потрібно 120–130 винищувачів F-16 або інші передові літаки. Він також указував на потребу розширення навчальних програм для українських льотчиків на винищувачах F-16.