Світан: Наші дронники – віртуози, літають, як боги. Вони креативлять швидше за російських – росіяни можуть тільки скопіпастити наші ідеї

На фронті українці використовують тисячі дронів, зазначив Світан
Фото: 63-тя окрема механізована бригада / Facebook

На фронті українці віртуозно використовують бойові дрони проти російських окупантів. Про це в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону заявив український військовий експерт, полковник запасу Роман Світан.

"У нас тисяча дронів зависла в повітрі. Росіяни привезли сьогодні 10 танків – ми всі їх дронами знищили. [...] FPV-дрони в нас і дронники зараз справді, чесно кажучи, віртуози. Я сам льотчик, я просто іноді їм заздрю", – сказав він.

За його словами, українські оператори дронів "літають, як боги", на "п'ять балів".

Гордон зазначив, що російські так звані "воєнкори" "плачуть", що "Росія зі своїми дронами не може бути конкурентною порівняно з Україною", і запитав, чому так відбувається й "чому в росіян слабкі дрони".

"Я б не сказав, що в них слабкі дрони. Все-таки наші креативлять швидше, [...] кожні буквально два-три місяці (три-чотири – це максимум) змінюється стратегія використання дронів. То з'являються, припустімо, якісь системи РЕБ нові, то використовують ретранслятори, [...] то стратостати, то ще щось. Іде креатив за креативом, і росіяни просто не встигають за цим креативом", – пояснив Світан.

Він наголосив, що у сил оборони України "починають стартувати деякі механізми, які вийдуть у серію й будуть затребуваними, припустімо, навесні наступного року".

"Українці – нація досить-таки креативна, вони розумні, молодці. Росіяни просто за ними не вженуться. Вони найцікавіше в нас копіпастять. Те, що ми придумали й почали вводити в дію, вони потім за три-чотири місяці собі "малюють", намагаючись, до речі, копіпастити через Китай. І те, від чого ми вже відмовляємося, – вони лише починають ставити у стрій. Ми вже знаємо, як із цим боротися", – сказав Світан.

Контекст:

Після широкомасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року українська армія почала масово застосовувати безпілотники для розвідки й завдання ударів по ворогові. Для цього використовують як безпілотники власного виробництва, так і закуплені на Заході й передані західними партнерами.

У липні 2023 року Кабмін України дав старт масовому виробництву боєприпасів для БПЛА. За словами віцепрем'єр-міністра з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова, силам оборони передають тисячі безпілотників у межах "Армії дронів".

Президент України Володимир Зеленський анонсував виготовлення у 2024 році в Україні 1 млн дронів.

У серпні 2024 року він повідомив, що за липень українські воїни застосували більше дронів, ніж окупанти.