"Те, що потрібно". Зеленський подякував Байдену за пакет військової допомоги

Зеленський подякував Байдену за пакет військової допомоги від США
Фото: president.gov.ua

Важливо, щоб зброя з американського пакету, оголошеного 10 травня, якнайшвидше надійшла на фронт. Про це президент України Володимир Зеленський заявив у вечірньому зверненні, відео якого він оприлюднив в Instagram.

"Сьогодні є нове рішення про американську підтримку, рішення президента [США Джо] Байдена. Це й артилерія, протитанкова зброя, техніка й ППО. Те, що потрібно. Дякую. Працюємо над логістикою, щоб уся зброя якнайшвидше показала себе на фронті", – заявив президент України.

Він звернув увагу, що "пакет, який дійсно допомагає, – це привезена в Україну зброя, а не лише оголошення пакету".

"Я дякую кожному лідеру, який сприймає ситуацію саме так", – підсумував Зеленський.

10 травня адміністрація президента США Джо Байдена оголосила новий пакет військової допомоги для України на суму до $400 млн. За уточненням Пентагону, до нього увійшли додаткові боєприпаси для ЗРК Patriot, NASAMS, зенітні ракети Stinger, додаткові HIMARS і боєприпаси, 155-мм і 105-мм артилерійські снаряди, бойові машини піхоти Bradley, бронетранспортери M113, броньовані військові автомобілі MRAP і багато іншого.

За даними Пентагону станом на 10 травня, США виділили більш ніж $51,3 млрд на допомогу Україні у сфері безпеки від початку роботи адміністрації Байдена, зокрема понад $50,6 млрд – із початку повномасштабного вторгнення країни-агресора РФ 24 лютого 2022 року.

Контекст:

Наприкінці квітня після майже шестимісячного блокування Конгрес США продовжив виділення допомоги Україні. Ухвалений закон дає можливість надати підтримку на загальну суму $60,84 млрд, із яких $23,2 млрд спрямують на поповнення американських озброєнь і запасів замість наданих Україні.

Пентагон одразу виділив зі своїх запасів пакет військової допомоги на суму $1 млрд. Окрім того, 26 квітня міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, що США нададуть $6 млрд у межах Ініціативи сприяння безпеці України. Оскільки кошти виділяють у межах USAI, яка передбачає укладання контрактів із промисловістю на виробництво нової техніки, на її доправлення, найімовірніше, знадобиться кілька років, прогнозували ЗМІ.

У Білому домі заявили, що військова допомога від США допоможе Україні перейти в контрнаступ у 2025 році.