Зеленський: Ми бачимо, які ставки зараз робить Путін: він прагне повністю адаптувати Росію до війни та розширювати війну

Зеленський: Абсолютно реально, щоб світова більшість почала примушувати Росію до миру
Фото: president.gov.ua

Зараз склалася ситуація, у якій реально, щоб світ почав примушувати країну-агресора Росію та її нелегітимного президента Володимира Путіна до миру, вважає президент України Володимир Зеленський. Про це він сказав 14 травня у вечірньому зверненні, яке опублікувала його пресслужба.

Зеленський зазначив, що обговорив на зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном участь Америки в підготовці та проведенні саміту миру й зусилля США, щоб саміт став дієвішим.

"Зараз такі умови, коли абсолютно реально, щоб світова більшість почала примушувати Росію до миру. До справжнього миру. Ми бачимо, які ставки зараз робить Путін: він прагне повністю адаптувати Росію до війни та розширювати війну, збільшувати тиск. Але це наш тиск – спільний тиск усіх у світі, хто протистоїть війні, тиск на агресора – має спрацювати й має зірвати російські наступальні плани – зірвати і на фронті, і в дипломатичному напрямку", – вважає Зеленський.

Він зазначив, що сьогодні, зокрема, президент Франції Еммануель Макрон і президент Південної Кореї Юн Сок Йоль прийняли запрошення на саміт.

"Протягом перших тижнів нашого марафону підготовки саміту миру я особисто запросив уже майже 30 лідерів – маємо багато підтверджень саме участі лідерів із різних регіонів, із різних частин світу. І це важливо – важливо зберігати консолідацію світу заради справедливого миру. Коли це спрацює для України, це зможе спрацювати для будь-якої країни, яка зазнає агресії", – наголосив український президент.

Контекст:

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Цю формулу миру мають обговорити на Глобальному саміті миру. Як зазначили в Офісі президента України, Київ наполягав, щоб Росії на першому саміті не було.

2 травня МЗС Швейцарії поінформувало, що на саміт миру запросили понад 160 делегацій. "Він відбудеться 15–16 червня 2024 року на курорті Бюргеншток. Саміт ґрунтуватиметься на дискусіях, які відбулися протягом останніх місяців, зокрема щодо української формули миру й інших мирних пропозицій, заснованих на Статуті ООН і основних засадах міжнародного права", – ідеться в повідомленні.

24 квітня Зеленський, посилаючись на дані розвідки, заявив, що Росія намагається не допустити проведення Глобального саміту миру й має конкретний план, як це зробити.

Переговорну позицію, яку виробить саміт миру у Швейцарії, передадуть Росії, заявив прессекретар Зеленського Сергій Никифоров 3 травня.