Аграрії та промисловці застерегли владу від збільшення тарифів на залізничні перевезення, бо це зашкодить економічному зростанню

"Укрзалізниця" має намір підвищити на 20% тарифи на залізничні перевезення, повідомив 22 вересня "Обозреватель"
Фото: depositphotos.com

У макропрогнозі уряду на наступний рік передбачено зростання української економіки на 5%. Однак досягнення цього показника значною мірою залежатиме не лише від перебігу воєнних дій, а й від економічної політики уряду, зокрема тарифів державних монополій. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому на сайті "Мінпром".

Видання вказує на позитивні зрушення уряду й парламенту, які сприяли економічному зростанню. Введення закону про локалізацію минулого року підвищило обсяги виробництва на українських підприємствах. Також уряд розпочав надання грантів для розвитку переробних підприємств.

Незважаючи на покращення в логістиці, чому сприяло зняття блокади з портів Великої Одеси, нове збільшення залізничних тарифів, які вже зросли на 70% минулого року, може уповільнити розвиток. Це може вплинути на виробництво, аграрний сектор і загальний експорт України, пише "Мінпром".

Українська зернова асоціація (УЗА) й інші галузеві представники підкреслюють, що підвищення залізничних тарифів на вантажні перевезення може призвести до збитків для аграрного сектору, зокрема через збільшення витрат на виробництво і здорожчання факторів виробництва. Це зі свого боку може вплинути на обсяги виробництва й експорту, загрожуючи валютним надходженням у країну.

"В умовах, коли експорт зернових та олійних є одним з основних джерел валютних надходжень у країну, скорочення посівних площ під цими культурами автоматично означає падіння експорту й валютної виручки, а відтак – падіння вантажних перевезень "Укрзалізниці" та її доходів. Таким чином, зростання тарифів призведе до негативного результату для самої "Укрзалізниці", – заявили в УЗА.

Представники бізнесу наголошують, що "Укрзалізниця" має фінансову підтримку від держави й західних партнерів. Цього року бюджетне фінансування становить 5 млрд грн, а додаткові 6 млрд грн надають у межах державних гарантій для кредитів, залучених у міжнародних фінансових організаціях. Однак для української промисловості важко залучати кошти для свого розвитку, додали автори статті.

Контекст:

"Укрзалізниця" має намір підвищити на 20% тарифи на залізничні перевезення, повідомив 22 вересня "Обозреватель". Генеральний директор Федерації роботодавців транспорту (ФРТУ) Володимир Гусак заявив у коментарі, що така ініціатива є дивною, адже нещодавно тарифи підвищили на 70%.

У самій "Укрзалізниці" заявили, що не очікують підвищення вартості вантажних перевезень на 20% з 1 січня, проте можлива їх індексація через подорожчання деяких складників роботи залізниці, повідомив заступник директора департаменту комерційної роботи "Укрзалізниці" Валерій Ткачов на зустрічі з експортерами 23 листопада. Про це повідомило агентство "Інтерфакс-Україна"

"За фінпланом не передбачено ніякого підвищення. Але стоїть відкритим питання можливої індексації. Але ця індексація, застосовувати її чи ні, вирішить наш акціонер – Кабінет Міністрів. На сьогодні ми не маємо точної інформації про підвищення. Тому будь-яка інформація про нього є неправдивою", – сказав він.