Держава має якомога швидше відновити бронювання дійсно критичних підприємств: без грошей вести війну неможливо – ICC Ukraine

Володимир Щелкунов: Я переконаний, що наша держава спроможна правильно розставити пріоритети
Скріншот: Телеканал Прямий / YouTube

Держава має невідкладно впорядкувати процес бронювання працівників на підприємствах і відновити захист для дійсно критично важливих компаній. Про це заявив президент Українського національного комітету Міжнародної торгової палати ICC Ukraine Володимир Щелкунов в ефірі телеканала "Прямий".

"Був ряд недобросовісних бронювань, і притому кількість "критичних підприємств" нарощувалася. А потужні підприємства, які дійсно цього заслуговували, ставали в загальну чергу. Це несправедливо. Тому потрібно все осмислити. Розібратися, що повинні бронюватися ті підприємства в першу чергу, які є важливі та критичні для інфраструктури й для роботи країни, і експортоутворюючі. Але швидко осмислити", – зазначив Щелкунов.

Він також підкреслив, що міжнародні партнери надають допомогу Україні переважно для соціальних виплат, але на оборону ресурси країна має знаходити самостійно.

"Нам на війну грошей не дадуть. Але я переконаний, що наша держава в силах правильно розставити пріоритети, посилити контроль за мобілізаційними питаннями й надати пріоритет у бронюванні тим підприємствам, які дійсно важливі, – критична інфраструктура й експортоутворюючі. На тих, хто бронює, не будується економіка. Натомість ті, хто дійсно важливий, терпить утиски", – підсумував він.

Контекст:

9 жовтня Кабмін доручив територіальним центрам комплектування спільно з держадміністраціями провести аудит ухвалених рішень щодо визначення підприємств критично важливими. До 20 листопада уповноважені органи мають узагальнити результати аудиту й поінформувати про них Кабмін. Протокольне рішення уряду передбачає можливість анулювання відтермінувань від призову в разі виявлення фактів необґрунтованого бронювання.

Перший заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк заявляв 9 жовтня, що рішення про аудит ухвалили через різке зростання кількості заброньованих людей. За його даними, в Україні від мобілізації зараз заброньовано 1 млн чоловіків. "Протягом двох років було 540 тис. людей, а тут за кілька місяців – зростання вдвічі", – розповів він.

Також уряд зупинив бронювання працівників на порталі "Дія" до 15 листопада.