Різницю в тарифах на розподіл електроенергії закладено в законах фізики – ICC Ukraine

Олександр Трохимець: Постачання електроенергії великим підприємствам вимагає використання набагато меншої інфраструктури, і втрати електроенергії є значно меншими
Фото: Olexandr Trokhymets / Facebook

Ініціатива Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), щодо уніфікації тарифу на розподіл електроенергії є економічно необґрунтованою і може призвести до банкрутства великих енергоємних підприємств. Про це заявив у колонці для GMK Center віцепрезидент із питань енергетики ICC Ukraine Олександр Трохимець. 

"Суттєвих економічних причин для ухвалення рішення про уніфікацію ні від представників Міненерго, ні НКРЕКП ми не почули. Тиск бізнесу змусив відмовитися від цієї ідеї. Тодішній голова НКРЕКП Тарасюк виступив проти неї, проте після зміни керівництва і складу регулятора там вирішили повернутися до питання уніфікації", – заявив Трохимець.

Він пояснив, що зараз є тарифи двох типів: для споживачів із першим класом напруги – це велика промисловість, приєднана до енерголіній із напругою 27,5 кВ і вище, і з другим класом напруги – це решта споживачів (до 27,5 кВ).

"Постачання електроенергії великим підприємствам вимагає використання набагато меншої інфраструктури, і втрати електроенергії є значно меншими. Тоді як тариф для другого класу дозволяє покрити витрати на доставку електрики населенню й малому бізнесу. Тому різниця в тарифах на розподіл обумовлена законами фізики", – зазначив експерт.

Уніфікація тарифів на розподіл за класами напруги негативно вплине на роботу великих промислових підприємств, підкреслив Трохимець.

"Витрати великих споживачів за транспортування електроенергії зростуть на десятки чи навіть сотні мільйонів гривень залежно від розміру підприємств. Також фактично збережеться крос-субсидування, оскільки великі промспоживачі заплатять за втрати в мережах дрібних споживачів. Зрозуміло, що таке зростання веде до того, що частина найбільш енергоємних підприємств може зупинити виробництво або взагалі збанкрутувати", – резюмував він.

Контекст:

Уніфікація тарифів на розподіл електроенергії суперечить європейській практиці ціноутворення, писав GMK Center. Як зазначають аналітики, уніфікація тарифу створює ризик збільшення дисбалансу в системі – адже відбудеться субсидування регульованих тарифів для населення коштом промисловості. Окрім того, Україна ризикує втратити конкурентоздатність експортерів, вважають автори статті.

Після призначення нового голови і членів Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, вирішила повернутися до розгляду питання уніфікації тарифів на розподіл електричної енергії.