Росіяни продовжили призовну кампанію в армію на тимчасово окупованих територіях України – ЦНС

Окупаційні адміністрації вимагають від підприємств реєструвати всіх працівників в окупаційних військкоматах
Фото: EPA

На тимчасово окупованих територіях України росіяни продовжили призов до армії, який триватиме до 31 грудня. Про це 2 жовтня повідомив Центр національного спротиву (ЦНС).

Згідно з планами нелегітимного президента Росії Володимира Путіна, РФ має призвати до російської армії щонайменше 150 тис. людей, серед них значна частка припадає на Донецьку, Луганську, Запорізьку, Херсонську області, а також Крим, повідомляють у ЦНС.

За їхньою інформацією, окупанти здійснюють заходи з підготовки мобілізації українців. Окупаційні адміністрації вимагають, щоб бізнес поставив на облік у "військкомати" своїх працівників, що є грубим порушенням Женевських конвенцій.

"Закликаємо уникати ризиків бути призваним до армії ворога, щоб у подальшому не стати жертвою цинічної стратегії Росії, яка використовує українців як "гарматне м'ясо" у своїй агресивній війні", – додали в ЦНС.

Контекст:

21 вересня 2022 року президент країни-агресора Росії Володимир Путін оголосив "часткову" мобілізацію в Росії для поповнення військ, які вторглися в Україну. 28 жовтня міністр оборони РФ доповів Путіну про її завершення.

7 грудня Путін заявив, що у продовженні мобілізаційних заходів у РФ "немає потреби". Водночас юридично мобілізації у РФ не припиняли, оскільки Путін не підписував указу про її завершення.

Незаконну мобілізацію й незаконний призов російські окупанти проводять, зокрема, на тимчасово захоплених українських територіях.

Путін указом від 30 вересня 2024 року розпорядився провести з 1 жовтня до 31 грудня призов на військову службу громадян РФ віком від 18 до 30 років, які не перебувають у запасі й підпадають під призов, у кількості 133 тис. осіб.

За даними Центру національного спротиву (створеного Силами спецоперацій ЗСУ України), 2024 року приблизно 7 тис. жителів окупованих територій підписали контракт з армією РФ. Під окупацією РФ – 27% української території, повідомляв президент України Володимир Зеленський у серпні 2024 року.