Для market coupling потрібні європейські норми або повне скасування price cap – Енергетична компанія України

Зараз українські енергетичні ринки несумісні з європейськими, зазначали в Центрі Разумкова
Фото: depositphotos.com

Державний енерготрейдер "Енергетична компанія України" підтримує впровадження європейських стандартів на ринку електроенергії, що є важливим етапом на шляху до market coupling, тобто об'єднання європейського й українського енергетичних ринків. Про це заявив Єгор Гречушкін, начальник відділу регуляторного забезпечення департаменту правового забезпечення "Енергетичної компанії України", пише Oboz.ua.

"Ми виступаємо за ухвалення європейських норм, оскільки це ключова вимога на шляху до механізму market coupling, який потрібен і є у планах держави", – сказав експерт.

За його словами, якщо повне скасування цінових обмежень (price cap) на всіх сегментах ринку неможливе, потрібно встановити такі обмеження на рівні європейських стандартів. Він наголосив, що фактичні ціни на українському ринку вже перевищують цінові обмеження, які діють, про що свідчать аналітичні дані, котрі надав оператор ринку. Водночас у Європі цінові обмеження майже ніколи не сягають максимальних рівнів.

"Ми за скасування взагалі, але якщо це буде неможливо, тоді як альтернативний варіант – установлення на рівні європейського ринку", – додав Гречушкін.

Контекст:

У вересні народна депутатка і членкиня парламентського комітету з енергетики Інна Совсун зазначила, що впровадження market coupling не збільшить вартості електричної енергії на українському енергоринку.

За словами директора енергетичних програм Центру Разумкова Володимира Омельченка, зараз українські енергетичні ринки несумісні з європейськими з погляду економіки і правового забезпечення, що суттєво стримує інвестиції в галузь.