ЄБРР виділить €200 млн на енергобезпеку України

Договір гарантії підписали керівний директор ЄБРР у справах України та Молдови Арвід Тюркнер і міністр фінансів України Сергій Марченко
Фото: mof.gov.ua

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надасть Україні €200 млн на потреби НАК "Нафтогаз України" для створення стратегічних резервів природного газу й на підтримку енергетичної безпеки. Про це йдеться у пресрелізі Міністерства фінансів України, опублікованому 16 липня на сайті відомства.

Відповідний договір гарантії підписали міністр фінансів України Сергій Марченко й керівний директор ЄБРР у справах України та Молдови Арвід Тюркнер, ідеться в повідомленні. Серед пріоритетів співпраці – залучення подальших інвестицій у поновні джерела енергії, відбудова інфраструктури й підтримка приватного сектору.

Сторони обговорили стан реалізації спільних проєктів, яких, за даними міністерства, у державному секторі зараз 10, а також подальші пріоритети співпраці. Також Марченко й Тюркнер обмінялися думками щодо наявних і потенційних механізмів для страхування від воєнних ризиків, зокрема морських, ідеться в релізі.

"ЄБРР залишається найбільшим інституційним інвестором України. Завдяки тісній співпраці з банком ми впроваджуємо проєкти в енергетичному секторі, забезпечуємо підтримку ліквідності ключових підприємств державного сектору економіки, відбудову інфраструктури та роботу бізнесу у приватному секторі", – повідомив Марченко.

З початку повномасштабного вторгнення країни-агресора РФ в Україну допомога ЄБРР за всіма напрямами сягнула майже €4 млрд. У планах банку й далі інвестувати в Україну від €1,5 млрд до €2 млрд щорічно, додали в Мінфіні.

Контекст:

До кінця 2022 року ЄБРР був найбільшим інституційним інвестором в Україні, заявляли в банку. ЄБРР восени 2022 року повідомив, що з початку повномасштабного вторгнення Росії виділив Україні понад €1 млрд і "має намір потроїти цю цифру до кінця 2023 року".

Повідомляли, зокрема, про виділення ЄБРР €150 млн на фінансову стабілізацію "зеленої" енергетики України, €372 млн – на відновлення енергетичної інфраструктури, €200 млн – для відновлення української залізниці, спільно з Єврокомісією – €1 млрд для розвитку "коридорів солідарності" з України.

Угоду про кредит від ЄБРР на €200 млн "Нафтогаз" уклав у листопаді 2023 року. Зазначали, що угода набуде чинності після оформлення держгарантій.