ЄС має закрити всі лазівки і нарешті заборонити російську металопродукцію – СЕО "Метінвесту"

Зараз ніщо не заважає Росії використовувати напівфабрикати як зброю, зазначили в "Метінвесті"
Фото: depositphotos.com

Євросоюз має якнайшвидше закрити лазівки для імпорту російських напівфабрикатів, які залишилися після введення санкцій, адже Росія використовує свої ресурси, щоб контролювати, нападати і зробити залежними від своєї волі. Про це розповів генеральний директор "Метінвесту" на форумі Siderweb 2024, який відбувся у Віченці (Італія).

"Зараз ніщо не заважає Росії використовувати напівфабрикати як зброю, якщо вона зрозуміє, що Європа залежна від цих російських товарів. Це одна з причин, чому Європа має намагатися мінімізувати імпорт, наскільки це можливо", – додав Риженков.

Друга вагома причина для припинення російського імпорту – фінансування воєнної агресії через придбання продукції з Росії.

"Щоразу, купуючи російські сляби, чавун чи гарячебрикетоване залізо, ви фінансуєте війну проти України. По суті, кожен євро, який ви платите за це, йде на вбивство ще одного українця", – наголосив CEO "Метінвесту".

Третя причина для мінімізації імпорту з Росії, яку назвав Риженков, – субсидування імпорту напівфабрикатів російськими енергетичними компаніями, які продають газ металургам усередині країни дешевше, ніж у Європі.

"Отже, це дуже субсидований продукт. Ви вбиваєте європейських цивільних", – зазначив він.

Гендиректор "Метінвесту" зауважив, що компанія не купує російські сляби для європейських прокатних станів – у такий спосіб вона допомагає італійській економіці відродити один із найбільших металургійних активів, який зараз опинився у скрутному становищі.

"Якби всі інші виробники робили так само, то, можливо, було б набагато легше побудувати нову сталеливарну промисловість в Італії", – сказав Риженков.

Контекст:

У 12-му пакеті Євросоюз продовжив дію квот на російські сляби ще на чотири роки. Сумарний розмір квоти на імпорт цієї продукції із жовтня 2024-го до вересня 2028 року встановили в розмірі 8,5 млн тонн. Попередні санкції на імпорт слябів ввели в жовтні минулого року, у межах восьмого пакету санкцій: тоді ухвалили рішення, що він може тривати до кінця вересня 2024-го в межах установлених квот, а з 1 жовтня 2024 року імпорт має бути припинено. Однак 12-й пакет санкцій фактично послабив раніше введені обмеження. Про це йдеться в аналітиці GMK Center.

Європейська сталеливарна асоціація EUROFER розкритикувала послаблення санкцій: там заявили, що це історична помилка, яка викривлює конкуренцію на європейському ринку й підживлює порочну систему, котра не тільки послаблює санкції ЄС проти РФ, але й суперечить кліматичним цілям блоку.