Кабмін ухвалив постанову, яка регулює доплати українським військовослужбовцям

Шмигаль сказав, що доплати під час війни виплачуватимуть "усім, хто залучений до захисту України"
Фото: ЕРА

Кабінет Міністрів України на позачерговому засіданні 9 серпня ухвалив постанову, яка регулює доплати українським військовослужбовцям, рятувальникам і правоохоронцям на період війни. Про це повідомив прем’єр-міністр країни Денис Шмигаль.

"Усі, хто залучений до захисту України, отримуватимуть доплати під час війни, – написав він. – Сьогодні на позачерговому засіданні уряду ухвалили постанову, яка внормовує питання справедливих щомісячних доплат для військовослужбовців, правоохоронців і рятувальників. Так, на час дії воєнного стану розмір доплат становитиме 30 тис. грн щомісяця. Для осіб, які здійснюють оперативне управління військовими частинами й підрозділами на відстані, доплати можуть становити 50 тис. грн. А для тих, хто бере безпосередню участь у бойових діях, – 100 тис. грн".

Також, за його словами, постанова передбачає, що щомісячні доплати для строковиків і курсантів становитимуть 6 тис. грн і 2,35 тис. грн відповідно.

Контекст:

Починаючи з 24 лютого 2022 року українські військові, які не беруть участі безпосередньо в боях, отримували додаткову винагороду в розмірі 30 тис. грн на місяць. За умови участі в бойових діях розмір винагороди – до 100 тис. грн.

З 1 лютого 2023 року для військовослужбовців, які перебувають поза зоною бойових дій, скасували додаткову щомісячну виплату у розмірі 30 тис. грн, повідомило Міноборони. Рішення ухвалили для "дотримання принципів справедливості стимулювання воїнів сил безпеки й оборони України", уточнили у відомстві.

У квітні Рада ухвалила закон, який пропонував повернути по 30 тис. грн доплат усім військовослужбовцям, зокрема й тим, хто перебуває в тилу (планували зробити це через зменшення зарплат держслужбовцям, але в парламенті пояснювали, що "економії" не вистачить для покриття видатків). Ініціативу через ризик негативного впливу на економіку критикував МВФ, а у Генштабі ЗСУ називали популізмом. Підписання закону заблокували.

У червні парламентарі ухвалили ще один закон про доплати. У законі йдеться, що військовослужбовцям, які в період дії воєнного стану виконують бойові завдання або заходи щодо оборони України, захисту безпеки населення й інтересів держави у зв'язку з війною Росії проти України, щомісяця виплачуватимуть додаткову винагороду від 30 тис. грн. до 100 тис. грн.

Міністр оборони України Олексій Резніков пояснював, як працює механізм: військовослужбовці отримують оклад (20 тис. грн) і доплату, яка залежить від виконуваних завдань і варіюється від 30 тис. грн до 100 тис. грн.