Пахомов: Нові податки фактично знищують "білий" бізнес

Експерт зауважив, що також доцільніше було б обрати ПДВ у контексті підвищення податків
Фото: apostrophe.ua

Законопроєкт про підвищення податків в Україні значно тінізує "білий" бізнес, заявив у коментарі виданню "Новини.PRO" керівний партнер консалтингової компанії Forsego Ukraine, експерт із державних трансформацій Руслан Пахомов.

"Ризики для економіки величезні. Такий тип податку одночасно зменшує купівельну спроможність і збільшує собівартість внутрішнього продукту. Він найбільшим чином вплине на "білий" бізнес і сумлінних платників податків, зробивши їх неконкурентними перед менш чесними учасниками ринку", – зазначив експерт.

На його думку навіть, якщо буде позитивний короткостроковий ефект від реформи, то в стратегічному плані Україна програє, адже менш ніж за пів року бізнес адаптується і піде в тінь. Пахомов переконаний, що на повернення до правил гри і зменшення податків до початкового рівня підуть роки. Майже руйнівного удару це завдасть і малому бізнесу, який змушений буде ліквідувати власну справу через непідйомне навантаження, вважає він. Альтернативою агресивного підвищення податків Пахомов назвав реформи.

"Більш правильно з погляду користі для підприємців відмовитися від підвищення податків, а натомість скоротити видатки держбюджету, паралельно провівши реформи БЕБ, митниці й податкової, що забезпечить ефективне і рівномірне адміністрування і підтримає "білий" бізнес", – констатував Пахомов.

Експерт зауважив, що також доцільніше було б обрати ПДВ в контексті підвищення податків. Проте від цього кроку відмовилися під час доопрацювання законопроєкту, хоча навіть представники МВФ під час роботи місії Фонду в Києві рекомендували збільшити відсоткову ставку на два пункти – до 22%.

Контекст:

Кабмін України 18 липня схвалив зміни до держбюджету на 2024 рік, які передбачають підвищення видатків на оборону на 495,3 млрд грн, а також погодив законопроєкт про підвищення податків. 17 вересня Верховна Рада проголосувала в першому читанні законопроєкт №11416-д "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування в період дії воєнного стану". Друге читання заплановано на середину жовтня.

Це рішення призвело до дискусії в суспільстві. Представники великого бізнесу висловилися різко проти підвищення податків. Співвласник Monobank Олег Гороховський 28 липня у Facebook назвав "зрадниками" тих, хто пропонує підвищити податки у країні, яка воює.

Аналітик, інвестиційний банкір Сергій Фурса зазначив натомість, що країна у стані війни не може не підвищувати податків і в Україні склалася унікальна ситуація завдяки грошам західних партнерів. Водночас він звернув увагу, що заплановані урядом кроки можуть стати "виключно тиском на світлий бізнес", натомість просте підвищення ПДВ "зачепило б усіх, але рівномірно".

Водночас США заохочують уряд України збільшувати прибутки насамперед через реформи, а не підвищення податків, повідомила 29 липня спеціальна представниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер. Вона запропонувала зосередитися не на підвищенні податків, а на реформі митниці й боротьбі із сірими ринками.