США нададуть $824 млн на підтримку української енергетики – Пріцкер

Пріцкер розповіла про допомогу Україні від США
Фото: EPA

США надають Україні $824 млн для підтримки української енергетичної інфраструктури. Про це 11 червня в Берліні під час конференції з відновлення України заявила спеціальна представниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер, повідомляє "Укрінформ".

За її словами, США розуміють, наскільки серйозною є ситуація в Україні, та разом із союзниками і друзями в Європі наполегливо працюють для прискорення військової, економічної й енергетичної підтримки України.

Пріцкер нагадала, що лише протягом минулих 45 днів США виділили $2 млрд для постачань військового обладнання для України. США зараз опрацьовують разом з Україною виділення $7,8 млрд бюджетної підтримки, а також $1,5 млрд для економічного відновлення України там, де українці потребують цього найбільше, сказала вона.

Окрім того, 10 днів тому США продовжили дію тарифних винятків на українську сталь, що посприяло безтарифному експорту цієї продукції з України до США. Сполучені Штати також вводять нову систему страхування "воєнних" ризиків для розширення інвестицій в Україну, зокрема, для підтримки малих і середніх підприємств і в професійне навчання, у якому дуже зацікавлений приватний сектор.

Пріцкер зазначила, що США разом з Україною, партнерами по ЄС і Великобританією працюють над розробленням передпроєктних правових рамок, щоб значні міжнародні кошти, які надходять в Україну, спрямовувати на конкретні проєкти, які є ефективними та гідними банківської підтримки.

Контекст:

Країна-агресор Росія навесні посилила повітряні атаки на енергосистему України. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на початку квітня повідомив, що 80% теплової генерації України зруйновано.

У травні в Україні були віялові вимкнення світла. Наприкінці місяця обмежень не застосовували, але з 1 червня їх відновили.

2 червня в "Укренерго" повідомили, що протягом найближчого тижня ситуація в енергосистемі України ускладниться. Причина – ремонт двох енергоблоків електростанцій, а також два нічні обстріли РФ 31 травня й 1 червня, унаслідок чого було пошкоджено кілька теплових і гідроелектростанцій, зазначили в НЕК.

4 червня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ.

За розрахунками Київської школи економіки, які оприлюднили 11 червня, унаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україну енергетичний сектор зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму $56,2 млрд.